Sena 25 jaar: 1993 – 2018

Op 1 juli 2018 is het 25 jaar geleden dat de Wet op de naburige rechten (WNR) in werking trad en Sena officieel als naburige rechtenorganisatie startte met het vertegenwoordigen van de rechten van uitvoerende kunstenaars en producenten. Wanneer hun muziek in het openbaar klinkt, dan verstrekt Sena hiervoor een licentie en int zij de bijbehorende vergoeding. De vergoedingen worden vervolgens zo snel en accuraat mogelijk, tegen zo laag mogelijke kosten, doorbetaald aan de rechthebbende muzikanten en producenten. Een taak die in 25 jaar tijd meer en meer aan belang heeft gewonnen. Sena genereert veelal een onmisbaar deel van het inkomen van uitvoerende kunstenaars. Voor producenten maken de inkomsten via Sena ook een cruciaal onderdeel uit van hun exploitatie.

Ons doel is altijd om het belang van naburige rechten zichtbaar te maken, zowel naar rechthebbenden als naar muziekgebruikers toe. Hiermee wordt Sena’s bestaansrecht onderschreven. Dit doen wij onder andere via onze sociale media en ons online kennisplatform www.muziekwerkt.nl.
Op maandag 17 september organiseren wij een bijzondere avond in Paradiso in Amsterdam. We vieren dan tijdens een speciale editie van de Gouden Notekraker, de vakprijs van en voor muzikanten, het 25-jarig jubileum van Sena. Wij verwachten een ‘uitverkocht’ Paradiso. Onze gasten kunnen in een ongedwongen sfeer genieten van bijzondere optredens, een voor de gelegenheid samengestelde band van fantastische (sessie)muzikanten en diverse special guests. Deze avond zal ook onthuld worden wie dit jaar de Gouden en de Zilveren Notekrakers hebben gewonnen.