Top 3 genomineerden na de eerste stemronde Gouden en Zilveren Notkraker 2019 bekend

De tweede stemronde is begonnen

Op 24 september vindt in Paradiso de feestelijke uitreiking plaats van de Gouden Notekraker 2019.
In de aanloop daar naartoe kunnen alle bij Sena aangesloten musici en producenten samen met de leden van de 100-jarige (!) muzikantenvakbond Ntb, opnieuw hun stem uitbrengen. Ditmaal op de drie uitverkoren genomineerden per categorie.

Tijdens de uitreikingen van de Notekrakers wordt ook een Humble Hero Award uitgereikt waarmee Sena Performers en Dutch Performers House een invloedrijke sessiemuzikant in het zonnetje zetten.

De Gouden Notekraker, de prijs van en voor musici, werd in 1974 door de muzikantenvakbond Ntb in het leven geroepen als sluitstuk van de actie “Beter uit met levende muziek”.

Eerdere winnaars van de Gouden Notekraker zijn onder meer De Staat, BLØF, Racoon, Ilse DeLange, Douwe Bob, Golden Earring en Herman van Veen.

De erkenning van de vakgenoten voor een bijzondere, invloedrijke live prestatie wordt uitgedrukt met een Gouden Notekraker. Een bijzondere nieuwkomer en smaakmaker krijgt als aanmoediging van de collega’s de Zilveren Notekraker.

De stemming onder college-musici via www.goudennotekraker.nl is in beide categorieën doorslaggevend.

De 3 genomineerden Zilveren Notekraker 2019

De 3 genomineerden Gouden Notekraker 2019

Humble Hero Award

Sessiemuzikanten hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek maar staan nooit in de spotlights. Aan de meest invloedrijke van deze groep sessiemuzikanten wordt een ‘Humble Hero Award’ uitgereikt. De prijs werd vorig jaar toegekend aan bassist, componist en producer Michel van Schie.

Sena

Sena behartigt sinds 1993 de belangen van 35.000 muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Sena afsluiten. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Sena werkt op basis van de Wet op naburige rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op social-cultureel vlak.
www.sena.nl

Ntb

Ntb, de initiator van de Gouden Notekraker bestaat 100 jaar
De Ntb (de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) is de grootste en oudste Nederlandse vakbond voor muzikanten en muziekauteurs. De Ntb verenigd ruim 3500 musici in alle genres. De Ntb werd in 1919 opgericht en viert dit jaar haar 100ste verjaardag. De Ntb was onder meer oprichter van rechtenorganisaties Sena en NORMA, initiatiefnemer van De Gouden Notekraker en is vertegenwoordigd
in de besturen van onder meer Stichting de Thuiskopie, Leenrecht, Sena en NORMA. Sinds 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb blijft binnen de nieuwe organisatie bestaan als vakgroep Muziek en handhaaft daarbij haar naam.
www.ntb.nl