Nationaal Podium Plan

Het Nationaal Podium Plan wil eerlijke gages voor iedereen

Wat als eerlijke betaling voor jazz- en wereldmuziek muzikanten geen probleem zou zijn?

Deze vraag stelde musicus en ondernemer Ben van den Dungen zich al vaker. Samen met Alexander Beets, NTB/Kunstenbond en de rechten-organisatie SENA werd het plan opgevat voor een nieuwe subsidievorm wat resulteerde in het concrete antwoord op die vraag.

Een nieuwe subsidieregeling zonder uitgebreide aanvraagprocedures, zonder inhoudelijke toetsingen en die bereikbaar is voor iedere jazz- en wereldmuziek musicus! 

Op 1 juni gaat het Nationaal Podium Plan van start, een nieuwe subsidieregeling voor concerten in het kleinschalige circuit. Het Nationaal Podium Plan matcht gages aan de Sena-norm van 265,- euro per persoon zolang een podium zelf minimaal de helft inlegt. Op die manier krijgen musici fatsoenlijk betaald en kunnen kleinere podia kwalitatieve concerten organiseren die anders waarschijnlijk niet mogelijk zouden zijn geweest.

Eerlijke betaling was voor de corona crisis al een hot topic. De Fair Practice Code zou een goede gage voor musici moeten garanderen, maar kleinere clubs kunnen geen 265,- euro per persoon betalen. Het Nationaal Podium Plan biedt daar een oplossing voor. Dat geeft podia wat meer lucht, maar helpt musici ook hun projecten levensvatbaar te maken.

Wel geld, geen gedoe

Een aanvraag doen is expres simpel gehouden. Via de website kunnen clubs en muzikanten zich eenvoudig inschrijven en binnen enkele minuten een aanvraag doen. Na een concert moet er bewijs overlegd worden dat het evenement heeft plaatsgevonden, door middel van een gezamenlijk ondertekende bevestiging na het optreden en dan wordt de subsidie via de website in een ogenblik overgemaakt. Kortom: wel geld en geen gedoe.