Succesvol Nationaal Podiumplan per 1 september ook opengesteld voor popmuziek

Succesvol Nationaal Podiumplan per 1 september ook opengesteld voor popmuziek

 

Begin juni werd het Nationaal Podiumplan geïntroduceerd voor Jazz en Wereldmuziek. Podia en musici die samen een concert overeenkwamen konden rekenen op een extra financiële ondersteuning voor het concert. In drie maanden tijd hebben zich bijna 800 musici, meer dan 300 formaties, bijna 150 podia en zijn 190 shows aangemeld.

Anita Verheggen bestuurslid van Stichting Nationaal Podiumplan en lid van de Raad van Aangeslotenen van Sena: ‘Geweldig om te zien dat het systeem werkt en dat er zo een behoefte aan was. Een groot informeel podium circuit wordt zichtbaar bij beleidsmakers en musici hoeven geen dief van hun eigen portemonnee meer te zijn als ze daar gaan optreden. De podia op hun beurt hoeven zich niet meer te schuldig te voelen als ze de artiest maar een beperkte gage kunnen bieden, nu die gage wordt aangevuld.’

 

Per 1 September 2021  wordt het genre waarvoor aangevraagd kan worden verruimd met popmuziek. Vanaf die datum kunnen ook popformaties en poppodia zich aanmelden om in aanmerking te komen. Will Maas voorzitter van de Ntb (de vakgroep muziek van de Kunstenbond) en zelf professioneel popmuzikant: ‘Je wordt elk jaar wel een paar keer gebeld om te spelen op dat podium of in die muziekkroeg waarvan je weet dat hij te weinig geld voor je heeft, maar tegelijkertijd gun je het hem en wil je er zelf graag spelen. Dat die plekken waar popmuziek gespeeld wordt nu ook in aanmerking komen is ronduit geweldig. Zeker nu nog steeds zoveel onmogelijk blijft bij juist de grote evenementen.’

 

Naast de financiële ondersteuning van concerten is er voor popmusici ook de mogelijkheid financiële ondersteuning te krijgen tot € 5.000,-  om zelf een podium op te richten. Hiervoor dient de initiatiefnemer een plan in te dienen bij het bestuur van Stichting Nationaal Podiumplan.

 

De extra openstelling voor popmuziek wordt mogelijk dankzij een bijdrage vanuit de OCW subsidie aan het Steunfonds Rechtensector, via naburige rechtenorganisatie Sena. Bij deze organisatie zijn meer dan 30.000 musici aangesloten.

 

De openstelling voor popmuziek zal na 12 maanden geëvalueerd worden.

 

Meer informatie www.nationaalpodiumplan.nl