Muze van Zuid 2021 verbindt in 4e editie architectuur met muziek
Muze van Zuid presenteert op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september 2021 topmusici als Sterre Konijn, Lidy Blijdorp, Sinta Wullur, Julian Schneemann en koor Consensus Vocalis onder leiding van Béni Csillag.
Ruim honderd professionele musici en zangers geven concerten door heel Amsterdam-Zuid in huiskamers, parken, kerken en monumenten.
Muze van Zuid verbindt architectuur van Cuypers tot De Amsterdamse School met livemuziek en verhalen over de prominente musici die zich in de buurt hebben ontwikkeld. Neem Vrijburg, een van de allereerste gebouwen die verrezen in Plan Berlage. Het Berlage Quartet speelt er Bach naast een wereldpremière, Inhale, van Peter Vigh.
In de Berlage-buurt verrees begin jaren dertig het ‘Amsterdamsch Conservatorium’ aan de Bachstraat. Majoie Hajary werd er als eerste Surinaamse student aangenomen bij Nelly Wagenaar (piano) en Hendrik Andriessen (compositie). Sinta Wullur studeerde er decennia later bij Willem Brons en Ton de Leeuw. Muze van Zuid maakt die geschiedenis hoorbaar, laat hun muziek klinken en viert de traditie van huisconcerten in de wijk Zuid. Tryouts van grote solisten en musici vonden er vaak plaats in kleinschalige huisconcerten. Naast concerten zijn er films en lezingen te bezoeken.
Artistiek leider Huib Ramaer voert het publiek tijdens muziekwandelingen persoonlijk door de straten van de Concertgebouwbuurt en naar intieme privé-concerten op bijzondere locaties waar je anders nooit toegang toe krijgt, zoals Het Nieuwe Huis, de Lutherse kapel of de must-see historische Rijzaal van De Hollandsche Manege, van architect Van Gendt die later ook het Concertgebouw ontwierp. In de kapel schitteren solisten op cello en klarinet. In de historische Rijzaal zingt en bezingt Consensus Vocalis koorwerken van Hongaarse migranten die in Amsterdam hun vrijhaven vonden zoals Géza Frid, Oskar Back en Tibor de Machula, met werken van Peter Vigh, Ligeti, Frid en diens leermeester uit zijn jeugd Kodály.
Muze van Zuid 2021 bestaat uit 24 verschillende concerten door ruim 100 topmusici, 15 muziekwandelingen met gids of podcast en 4 straatsafari’s met amateurkamermuziekensembles. Muziek van ruim 30 Nederlandse componisten komt live tot klinken, waaronder 5 wereldpremières. Het festival biedt vele muziekstijlen van gamelan tot strijkkwartet en van fanfare tot piano, cello, luit en klarinet. Deze editie viert 400 jaar Sweelinck en 100 jaar Diepenbrock en 100 jaar Majoie Hajary, maar ook de nieuwste muziek van hedendaagse componisten.
Nieuw in deze vierde editie: Indonesië, Suriname en Hongarije
Muze van Zuid 2021 viert Surinaamse componisten uit Zuid als Jan Victor Dahlberg met de Hindoestaanse zangeres Madhu Lalbahadoersing en slagwerker Lidrick Solognier uit Aruba in Caravan van Julian Schneemann. Het festival belicht de banden met Indonesië met Ritual Bells, Global Gongs door Sinta Wullur, die ooit haar studie piano en compositie voltooide op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam-Zuid.
Pianisten Lestari Scholtes, Maxime Snaterse en Koenraad Spijker onthullen fascinerende pianomuziek uit de archieven, zoals van Constant van de Wall, Johannes Meinardus en Aleidus Coenen of Johannes van Bree. De drie pianisten brengen deze zelden tot nooit te horen pianomuziek naast topwerken van Debussy, Chopin en de Rus Aleksandr Skrjabin, die ooit in de Van Breestraat logeerde.
Het Amsterdamse Proeflokaal serveert drankjes en een diner van de chef bij het Amstel Quartet. Voor het eerst biedt het festival ook livemuziek op het Stadionplein. Nieuw zijn ook de muzikale straatsafari’s, georganiseerd door ensembles uit Het Orkest Amsterdam en UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck. De orkestleden presenteren zich in kamermuziek en zijn daarvoor al vanaf mei aan het repeteren o.l.v. professionele coaches.
Op het podium van Muze van Zuid 2021 staan onder anderen celliste Lidy Blijdorp, zangeres Sterre Konijn, de Balkan Brothers, Neo-fanfare 9×13, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, het Amstel Quartet, het Berlage Saxophone Quartet, het Aristos Quartet, violisten Joris van Rijn en Emi Ohi Resnick, La Sfera Armoniosa met Mike Fentross, klarinettiste Anna voor de Wind, Ensemble Resilience en Ensemble Multifoonvan Sinta Wullur. Consensus Vocalis o.l.v. Béni Csillag is choir in residence in deze vierde editie van het festival.