Throwback | Sena Performers Dutch Laureate Festival

Op 22 en 23 oktober presenteerde het Amersfoort World Jazz Festival in De Observant haar Laureatenfestival; een dwarsdoorsnede van de beste Nederlandse jazz van dit moment. De winnaars van de Dutch Jazz Competition, Aviv Noam Quartet en Tijs Klaassen Quintet, stonden op vrijdag 22 oktober op de planken. De competitie kon in 2020 niet doorgaan, maar werd in 2021 ingehaald. De dag erna, op 23 oktober, stond de jazzgitaar centraal: jonge talenten Olivier van Niekerk en Gijs Idema presenteerden elk hun eigen formaties.

Idema won in 2020 de Conservatorium Talent Award, en Van Niekerk won op zijn beurt het Prinses Christina Jazz Concours. Deze competitie is bedoeld voor musici die nog op de middelbare school zitten; de Talent Award wordt uitgereikt aan veelbelovende studerende muzikanten. Beide gitaristen zijn inmiddels afgestudeerd en timmeren stevig aan de weg.

Samen met Stichting JazzNL en Dutch Performers House presenteert Amersfoort World Jazz Festival al vijf jaar een keur aan Nederlands jazztalent aan haar publiek. Het Sena Performers Jazz International Laureate Festival is normaliter een vast onderdeel van het festival, maar werd dit jaar in aangepaste vorm offline gepresenteerd om aan covid-richtlijnen te kunnen voldoen. Internationale deelnemers, die gepresenteerd worden door partners uit hun thuisland, krijgen dit jaar een online plek in het streamingprogramma van het festival. Beide initiatieven worden ondersteund door Sena Performers, Stichting JazzNL en Dutch Performers House.