Red Light Jazz

Na een livestream-editie in 2020 en een small edition in 2021, keert Red Light Jazz dit jaar in volle glorie terug op de festivalkalender! In het weekend van 3 t/m 5 juni wordt de unieke (live) jazztraditie- en cultuur van de historische Amsterdamse binnenstad weer nieuw leven in geblazen in de vorm van een vorstelijk aantal en grotendeels gratis toegankelijke optredens. De legendarische Kid Dynamite is daarin een centrale figuur en hoe toepasselijk is het dat in de aankomende editie saxofonisten een prominente plek hebben in de programmering.

De line-up bestaat dit jaar onder andere uit Yuri Honing, Lucas Santana, Kika Sprangers, Efraïm Trujillo, Tineke Postma, Benjamin Herman, Jasper Blom en vanzelfsprekend Hans Dulfer.

Buurtlegende Kid Dynamite zal worden geëerd met een tribute-concert in Café Casablanca en met een vertoning van een film/documentaire ‘Surinaamse Swing op de Zeedijk’ van Hans Hylkema in het naastgelegen Theater Mascini.

De oude Amsterdamse binnenstad kent al een jazzcultuur sinds de jaren ’30. Amerikaanse zeelieden brachten vroeger jazzplaten mee op reis en zo maakte Amsterdam kennis met jazz. In de jaren ’40 en ’50 ontstond een levendige jazzscene in het gebied rond de Zeedijk en de Nieuwmarkt. Lodewijk Rudolf Arthur Parisius alias Kid Dynamite was daarbij een prominente gast. Jazzcafé Casablanca op de Zeedijk was zijn ‘domicilie’. In 1963 liet hij het leven na een auto-ongeluk. Hij kan worden beschouwd als één van de aartsvaders van de Surinaamse jazz-scene in Nederland. In 2015 bracht Fra Fra Sound tijdens Red Light Jazz al eens een muzikaal eerbetoon aan Kid Dynamite.

In aanloop naar het aankomende festival is er op 8 mei a.s. nog een ‘Lazy Sunday Afternoon’ jazzconcert van Ramón Valle in het TOBACCO Theater. Dit om alvast nader in de stemming te geraken.

Zie voor meer informatie, (voorlopige) line up en festivalnieuws:
https://redlightjazz.com/

www.facebook.com/redlightjazzfestival/

www.instagram.com/redlightjazz/