Steve Hackett winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2022

De Engelse gitarist Steve Hackett is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2022. Op donderdag 27 oktober krijgt de 72-jarige gitarist de oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt.

Steve Hackett werd in de jaren 70 bekend als gitarist van Genesis. Phil Collins noemde hem meerdere malen één van de meest getalenteerde muzikanten met wie hij heeft gewerkt. Al tijdens zijn Genesis-periode maakte Hackett soloplaten. In 1977 verliet hij de band en bouwde daarna een solocarrière op. In 1985 richtte hij de supergroep GTR op met onder anderen Yes-gitarist Steve Howe.

Onder zijn eigen naam bracht Hackett 28 albums uit. Vorige week verscheen zijn nieuwe live-album Genesis Revisited Live: Seconds Out & More waarop hij teruggrijpt naar zijn gitaarwerk binnen Genesis. In 2010 werd hij samen met de andere leden van Genesis opgenomen in de prestigieuze Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland.

Steve Hacket: “Ik ben zowel verrukt als vereerd dat ik gevraagd ben om de Sena European Guitar Award 2022 te ontvangen. Ik verheug mij nu al om op de ceremonie in Bergen op Zoom te spelen en wil alvast de organisatie danken voor dit geweldige event.”

Medeorganisator Jean-Paul Heck benaderde Hackett al in 2016 om de award in ontvangst te nemen. “Ik was uitgenodigd door Steve en zijn vrouw Jo om in de Londense wijk Richmond met hen te lunchen. Bij die gelegenheid heb ik hem uitgelegd wat de Sena European Guitar Award is. Hij was meteen verrukt maar zijn tourschema was zo vol dat het, mede ook door de coronacrisis, uiteindelijk 6 jaar heeft geduurd voordat we hem daadwerkelijk konden strikken. Veel topgitaristen zoals Eddie van Halen, Brian May van Queen (die eerder deze award won) en Alex Lifeson van Rush noemen Hackett als een belangrijke invloed.”

Voor Hackett wonnen Slash van Guns N’ Roses, Queen-gitarist Brian May, Steve Vai, Joe Bonamassa, Steve Lukather van Toto, Joe Satriani, John Petrucci van Dream Theater, Walter Trout, Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher de award. In 2020 kreeg Jimi Hendrix postuum de award uitgereikt.

Van 21 tot en met 27 oktober staat Bergen op Zoom in het teken van de gitaarmuziek tijdens de ‘Guitar Week’. Op vrijdag 21 oktober wordt deze week geopend met de Guitar Night in Gebouw-T.