DI-RECT WINT DE GOUDEN NOTEKRAKER 2022 Zilveren Notekraker voor Froukje

DI-RECT WINT DE GOUDEN NOTEKRAKER 2022
Zilveren Notekraker voor Froukje

Met de Gouden Notekraker wordt de kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse livemuziek gevierd. DI-RECT is de winnaar van de Gouden Notekraker 2022, de prijs die na voordracht en verkiezing door collega’s in de Melkweg is uitgereikt aan de artiest/band met de meest bijzondere en invloedrijke live prestaties van het afgelopen seizoen.Bij Sena aangesloten muzikanten kenden de Zilveren Notekraker 2022 toe aan nieuwkomer en smaakmaker Froukje.  De Humble Heroes Award is uitgereikt aan een voor het grote publiek onbekende, maar invloedrijke sessiemuzikant: drummer, gitarist en zangeres Tessa Boomkamp. Met presentatie van Jan Willem Roodbeen (Radio 2) worden de uitreikingen met bijzondere optredens onder voorbehoud binnenkort uitgezonden op NPO 2 Extra. Eerdere winnaars van de Gouden Notekraker zijn onder meer Spinvis, Eefje de Visser, MY BABY, De Staat, Douwe Bob, Caro Emerald, BLØF, Racoon, Ilse DeLange, Golden Earring, Het Goede Doel, Rob de Nijs en Herman van Veen.

AMSTERDAM – Gouden notekraker 2022 in de Melkweg in Amsterdam. Foto: Evelien de Haas

DI-RECT – Winnaar Gouden Notekraker 2022

Dertien albums en heel veel singles bracht DI-RECT uit en ze bezitten een track record qua shows, waar zowel de liefhebber van deze Haagse rockers als ook de collega muzikanten alleen maar van onder de indruk kunnen zijn. Daar waar menige bands de pandemie en de bijbehorende lockdowns gelaten op zich af heeft laten komen, heeft DI-RECT zich van zijn allerbeste en meest ondernemende kant laten zien. ‘Soldier On’ was de onbedoelde landelijke anthem van die periode, maar DI-RECT maakte vooral furore door de bijzondere livestreams. Zonder enige bewijsdrang en met een gezonde dosis nonchalance lacht DI-RECT de toekomst tegemoet, op naar meer Ahoy shows en het 25 jarig bestaan in 2025!

AMSTERDAM – Gouden Notekraker 2022 in de Melkweg in Amsterdam. Foto: Evelien de Haas

Froukje – Winnaar Zilveren Notekraker 2022

Met haar EP Licht En Donker vertolkte ze als geen ander dat er in tijden van corona liefdes ontstaan, mensen volwassen worden en willen dansen. Ook op haar tweede EP Uitzinnig dat in het voorjaar van 2022 is uitgekomen heeft Froukje alle teksten en muziek zelf geschreven.

Froukjes muziek werd onlangs door de Volkskrant als volgt omschreven: “sprankelende, melodieuze popliedjes geschreven met gitaar en piano, maar elektronisch uitgewerkt, voorzien van speelse teksten, als notities uit een jongvolwassen leven.”

AMSTERDAM -Winnaar Zilveren Notekraker Froukje,  2022 in de Melkweg in Amsterdam. Foto: Evelien de Haas

Tessa Boomkamp – Winnaar Humble Heroes Award 2022

Tessa Boomkamp is een veelgevraagd sessiemuzikant en speelde als drummer, zanger of gitarist mee op de tournees en/of de albums van onder meer Marco Borsato, Ten Sharp, Normaal en Time Bandits. In 2005 bracht Tessa Boomkamp haar eerste soloalbum uit, Alone en in 2015 een tweede, Shot. Ze maakt onderdeel uit van de Edwin Evers Band en met het samen met Evers gezongen en onlangs uitgebrachte ‘Geef Me Je Hand’ treedt ze verder uit de schaduw.

De Gouden Notekraker is een initiatief van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond (Ntb) en wordt georganiseerd door productiehuis Dutch Performers House.  In 1974 begonnen als het sluitstuk van de campagne: ‘Beter uit met levende muziek’, is de Gouden Notekraker uitgegroeid tot dé prijs voor de beste live prestatie in Nederland. De Zilveren Notekraker is een aanmoedigingsprijs die toegekend wordt aan een aanstormend talent. Een overzicht van de winnaars van 1974 tot en met 2021 is te vinden op www.goudennotekraker.nl

AMSTERDAM – Humble Heroes Award winnaar Tessa Boomkamp, 2022 in de Melkweg in Amsterdam. Foto: Evelien de Haas

Sena

Sena behartigt sinds 1993 de belangen van muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Sena afsluiten. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Sena werkt op basis van de Wet op Naburige Rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op sociaal-cultureel vlak.

www.sena.nl

Ntb, de initiator van de Gouden Notekraker

De Ntb (de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) is de grootste en oudste Nederlandse vakbond voor

muzikanten en muziekauteurs. De Ntb bestaat al meer dan 100 jaar en verenigd ruim 3500 musici in alle genres. De Ntb was onder meer oprichter van rechtenorganisaties Sena en NORMA, is initiatiefnemer van De Gouden Notekraker en is vertegenwoordigd in de besturen van onder meer Stichting de Thuiskopie, Leenrecht, Sena en NORMA. Sinds 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb blijft binnen de nieuwe organisatie bestaan als vakgroep Ntb Muziek en handhaaft daarbij haar naam.

www.ntb.nl