Peel Slowly and See

Peel Slowly and See 2023

Het Leidse festival Peel Slowly and See komt vandaag met de laatste acts voor de aankomende editie, op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart 2023. Het avontuurlijke programma wordt gecompleteerd door Nusantara Beat, Dorpsstraat 3, Kinderen tegen Kinderen, This Leo Sunrise en Caeso & Paulo Dantas (BR). Kaarten voor het festival, inclusief losse pre-party tickets en passe-partouts, zijn te koop op de festivalwebsite.

Nusantara Beat is een Amsterdamse groep, met leden van onder andere Altin Gün, EUT en Jungle by Night, die zich laat inspireren door de bedwelmende traditionele muziek uit het Indonesië van de 20e eeuw. De leden zijn 1e, 2e en 3e generatie Nederlandse Indonesiërs en spelen interpretaties op de Pop Sunda uit de jaren ’60 en ‘70. Ze vernoemden zich naar Nusantura, toekomstige hoofdstad van Indonesië, dus het genre is ‘futuristische rootsmuziek’.

Ongrijpbaar en licht obscuur is de muziek van Dorpsstraat 3. Balancerend tussen de post-punk en synthwave, haalt men inspiratie uit diverse genres die geografisch en chronologisch amper te rijmen zijn. Daaruit ontstaat een overtuigende, unieke draaikolk van verhalen en geluid. Het Utrechtse vijftal This Leo Sunrise blinkt alweer bijna twintig jaar uit in duistere, atmosferische alt. folk, roots en indie. Recent zocht men het podium weer op, met nieuw werk.

De Academy for Performing Arts (ACPA) van de Universiteit Leiden selecteerde de laatste jaren steevast een verrassende toevoeging aan het festivalprogramma. Dit jaar brengen Braziliaanse geluidskunstenaars Caeso (Carlos Eduardo Soares) en Paulo Dantas een geïmproviseerd electronisch werk.

Tenslotte is op Peel Slowly and See de wederopstanding te zien van het roemruchte collectief Kinderen tegen Kinderen. Deze cultgroep, die ooit nog op Lowlands speelde en eind 2012 (in een ramvolle (oude) LVC) afscheid nam, pakt de instrumenten eenmalig uit de wilgen. Een nieuwe generatie volwassenen kan op 11 maart kennis maken met een repertoire aan covers van klassiek materiaal, dat tegen wil en dank tot het nationaal collectief geheugen behoort.