NPP Podia: Podium de Nieuwe Kamer

Podium de Nieuwe kamer is een Artist Driven Stage en is mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Podiumplan.

HÉT PODIUM VOOR DE HAAGSE JAZZMUSICUS

Je kan wel zeggen dat ik in bijna elke stad in Nederland geweest ben. In Duitsland ook overigens. En daarbij nog honderden andere steden in het buitenland. Dat brengt mijn werk met zich mee. Elke stad heeft zijn eigen vibe en er zijn een paar waanzinnige plekken op deze wereld, dat is zeker.

Toch heb ik nooit de behoefte gehad om te verkassen uit Den Haag. Ik woon hier al mijn hele leven. De zee, het strand, de straten, de huizen, de mensen, de humor en de jazzmuziek houden me hier in de stad.

Wat maakt de jazzmuziek uit Den Haag nu zo Haags vroeg ik me vaak af. Dat er iets speciaals aan kleeft is wel duidelijk. De diversiteit, de eigenzinnigheid, het vakmanschap, de overtuiging van de musici zijn een paar karaktereigenschappen die ik zo maar kan noemen.

Den Haag heeft een hang naar traditie en bewaart dat. Dat voel je ook in de muziek. Over welke traditie je het dan hebt maakt niet uit, maar je moet wel weten waar je het over hebt en een overtuiging hebben. Het genre doet er in feite niet zoveel toe. Iets typisch Haags is wel dat men niet achter een mode of een trend aanloopt. Men maakt zelf wel uit wat er gespeeld wordt. Het is authentiek, recht uit het hart en goed.

Ik telde alleen al uit het blote hoofd zo’n 100 jazzmusici. De meeste zijn nationaal en internationaal ‘heavy on the mambo’. Topniveau in alle gelederen, maar helaas geen podium om zich te presenteren.

Nou, dat gaat dus veranderen!

Podium De Nieuwe Kamer is HÉT podium voor de Haagse jazzmusicus. Jong, oud, geel, zwart, hip, ouderwets, het maakt niet uit. Inclusie en diversiteit was er sowieso al. Daar hoeft de politiek Podium De Nieuwe Kamer geen opdracht voor te geven. Wat we alleen nodig hebben is een podium waar we met onze ensembles kunnen spelen, onze projecten kunnen presenteren en nieuwe ideeën kunnen uitwerken.

Ik geef je op een blaadje dat na een tijdje dit podium een nationale en internationale spin off heeft voor de Haagse jazzmusici, zijn of haar groepen en de talloze projecten die ze met tomeloze energie constant maken.

Den Haag maakt authentieke en autonome jazzmuziek en is het waard om gehoord te worden!

Ben van den Dungen

Check voor meer info:

Home