Op 4 september jl. heeft de rechtbank in Rotterdam in het voordeel beslist van Sena in de zaak tegen een organisator van dance evenementen.
Sena stelde dat de organisator structureel in gebreke is gebleven bij het naleven van deze afspraken en dat er een voortdurende dreiging van inbreuk op de naburige rechten bestaat.
De rechtszaak ontstond omdat de organisator zich niet aan de gemaakte afspraken hield. In 2018 spraken Sena en de organisator af dat zij de openstaande vergoedingen zou betalen en dat een registeraccountant de opgaven van de evenementenorganisator zou controleren. Uiteindelijk werd een vaststellingsovereenkomst gesloten, waarin de organisator zich verplichtte om de vergoedingen op tijd te betalen en zowel voorlopige als definitieve opgaven van gebruikte muziek in te dienen. Toen de organisator opnieuw de afspraken niet nakwam, zag Sena zich genoodzaakt de zaak voor de rechter te brengen. Sena vorderde dat de organisator zich aan de overeenkomst zou houden en tijdig opgaven en betalingen zou doen, op straffe van dwangsommen. Daarnaast vorderde Sena een verbod op muziekgebruik zolang de vergoedingen niet waren betaald. Sena stelde dat de organisator structureel de afspraken schond en er een voortdurende dreiging van inbreuk op de naburige rechten bestond.
De rechtbank stelde Sena in het gelijk, ondanks het beroep van de organisator op finale kwijtingschelding in de vaststellingsovereenkomst. De rechter oordeelde dat deze kwijtschelding alleen van toepassing is als zij zich volledig aan de afspraken voldoet, wat niet het geval was door de structurele tekortkomingen. Daarom kan Sena de organisator blijven aanspreken. De rechtbank legde de organisator bovendien de verplichting op om veertien dagen voor een evenement voorlopige opgaven te doen, en definitieve opgaven binnen 30 dagen na afloop, op straffe van een dwangsom van €1.000 per dag, met een maximum van €25.000 per evenement.
Deze zaak onderstreept het belang voor evenementenorganisatoren om tijdig en correct opgave te doen. Door zich bewust niet aan afspraken te houden, riskeren organisatoren juridische procedures en hoge kosten die eenvoudig voorkomen kunnen worden.
Tijdige, volledige en correcte opgaven en betalingen zijn essentieel om die problemen te vermijden en de continuïteit van evenementen veilig te stellen.