Door vakgenoten gekozen top 3 genomineerden 2020 bekend! Uitzonderlijke uitreiking Gouden en Zilveren Notekraker op dinsdag 22 september

Om maar eens een cliché uit de kast te trekken: het zijn rare tijden. Zeker voor livemuziek: zelden eerder werd er zo lang niet voor een publiek of slechts voor een klein publiek gespeeld

Dutch Performers House, de organisator van de Notekraker, heeft goed nagedacht of dit jaar wellicht niet moest worden overgeslagen, maar kwam er al snel op uit dat dit juist het moment is om bijzonder talent extra in het zonnetje te zetten.

Dit is een tijd waarin we positieve momenten nodig hebben en moeten koesteren wat het Nederlandse livecircuit zo uniek maakt. Daarom zal er een aangepaste, maar zeker niet minder feestelijke, uitreiking plaatsvinden van de Gouden Notekraker op 22 september a.s. in Paradiso. Details over de uitreiking zullen per Nieuwsbrief en via de website en social media worden gecommuniceerd.

Vorig jaar was MY BABY de winnaar terwijl eerdere edities onder meer gewonnen werden door De Staat, BLØF, Racoon, Ilse DeLange, Douwe Bob, Golden Earring en Herman van Veen.
Een bijzondere nieuwkomer en smaakmaker krijgt als aanmoediging van de collega’s de Zilveren Notekraker, zoals vorig jaar LUWTEN.
Voor de derde keer wordt ook een Humble Hero Award uitgereikt waarmee een invloedrijke sessiemuzikant die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek in het zonnetje gezet wordt.
Deze prijs werd vorig jaar toegekend aan gitarist en songwriter Martijn van Agt en voor het eerst in 2018 aan bassist, componist en producent Michel van Schie.
Later zal onder meer nog bekend gemaakt worden in welke vorm de Gouden Notekraker 2020 wordt uitgevoerd, de presentatie wordt verzorgd door Jan-Willem Roodbeen (Radio 2).

Ook de 2e stemming onder de 35.000 vakgenoten loopt via www.goudennotekraker.nl en is in beide categorieën doorslaggevend:

Top 3 genomineerden Gouden Notekraker 2020
Danny Vera, DI-RECT en Eefje de Visser

Top 3 genomineerden Zilveren Notekraker 2020
Darlyn, Joe Buck en Maarten Vos

Sena
Sena behartigt sinds 1993 de belangen van muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Sena afsluiten. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Sena werkt
op basis van de Wet op naburige rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op sociaal-cultureel vlak.
www.sena.nl

Ntb, de initiator van de Gouden Notekraker
De Ntb (de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) is de grootste en oudste Nederlandse vakbond voor muzikanten en muziekauteurs. De Ntb bestaat al meer dan 100 jaar en verenigd ruim 3500 musici in alle genres. De Ntb was onder meer oprichter van rechtenorganisaties Sena en NORMA, initiatiefnemer van De Gouden Notekraker en is vertegenwoordigd in de besturen van onder meer Stichting de Thuiskopie, Leenrecht, Sena en NORMA. Sinds 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb blijft binnen de nieuwe organisatie bestaan als vakgroep Muziek en handhaaft daarbij haar naam.
www.ntb.nl