Dutch Jazz Release Stages

Locatie: Amersfoort
Datum: 05/08/2021
Tot: 15/08/2021

AMERSFOORT Het Amersfoort World Jazz Festival is dit jaar van 5 tot en met 15 augustus. Van 12 tot en met 15 augustus zijn er optredens op het Lieve Vrouwekerkhof. Naast dit buitenpodium presenteert de organisatie elf dagen lang op Stadspodium de Observant en op cultuurpodium KOSMIK albumrelease concerten van Nederlandse bands.

Muzikanten konden sinds het uitbreken van de covid-pandemie niet of nauwelijks optreden en vele van hen hebben daarom gewerkt aan het schrijven en opnemen van nieuwe muziek. Festivaldirecteur Alexander Beets: ,,We zijn trots dat we een geweldige kans aan Nederlandse musici kunnen bieden die het afgelopen jaar al hun passie, liefde, talent en energie hebben gestoken in nieuw materiaal. Al dat werk verdient een officiële release voor publiek, professionals en media. Wij doen het alleen in het groot met 35 album releases. Zo zijn we ‘The Biggest Album Release Party of the Year’!” Onder deze subtitel valt er te genieten van nieuwe, vaak verrassende, muzikale optredens. Alle albums kwamen tot stand met ondersteuning van een bijdrage van het Sena Muziekproductiefonds. Amersfoort Jazz maakt een selectie uit de, in totaal meer dan honderd, formaties die een toekenning hebben ontvangen.

Al dat werk verdient een officiële release voor publiek

UITGELICHT De keuze is gevallen op een keur aan verschillende musici. Op donderdag 5 augustus presenteert Wouter Hamel bijvoorbeeld zijn nieuwe album in De Observant. Zijn werk bevat invloeden van jazz, West Coast pop, funk, neo-soul en electro, die hij inmiddels heeft gepresenteerd op podia en festivals in Europa, Japan en Korea. Deze avond is het de beurt aan Amersfoort. Diezelfde avond staat ook percussioniste Gianna Tam in De Observant. Zij wordt regelmatig beschreven als ‘De Nederlandse Sheila E.’ De in Amsterdam geboren zangeres, drumster en percussioniste begon op haar zestiende mee te spelen met projecten van haar vader, Lucas van Merwijk, en werkte vervolgens samen met grootheden als Candy Dulfer, Jett Rebel, Shirma Rouse en Trijntje Oosterhuis. Maar nu is het tijd voor Gianna herself: tropisch, zoet, sensueel, gewaagd en kleurrijk!

KOSMIK Janne Schra is bij veel mensen nog wel bekend als de zangeres van Room Eleven. Midden in de pandemie nam de band het album ‘In De Regen’ op. Naast een enkele oude parel en gezongen gedichten van M. Vasalis en Joost Oomen, zijn het vooral de nieuwe liedjes van Janne zelf die het hart van de plaat vormen. Ze vormde een band met onder andere oud-leden van Room Eleven en schreef de meeste nummers samen met pianist Tony Roe. Op zondag 8 augustus presenteert ze dit nieuwe album in Podium KOSMIK.

OBSERVANT De gedeelde liefde van Montis, Goudsmit & Directie voor funky souljazz bracht de drie podiumbeesten samen in een liveshow waar de vonken vanaf vliegen. De energieke gitarist en Boy Edgar-prijswinnaar Anton Goudsmit, de vlammende drummer Cyriel Directie en de groovemachine Frank Montis op Hammond brengen een stormachtige liveset die alle kanten op danst. Zo ook op vrijdag 13 augustus in De Observant.

KAARTVERKOOP De concerten in de Observant en Podium KOSMIK kosten 10,00 euro per middag / avond waar men twee concerten kan bijwonen. De kaartverkoop voor alle optredens van het Amersfoort World Jazz Festival begint op zaterdag 26 juni via www.amersfoortjazz.nl. Wie geabonneerd is op de nieuwsbrief van Amersfoort Jazz kan al op donderdag 24 juni kaartjes kopen.

https://www.youtube.com/c/amersfoortjazzfestival