Gouden Notekraker

Locatie: Tivoli Utrecht
Datum: 24/06/2021

Vakgenoten kozen bijzondere Top 3 van de Gouden en Zilveren Notekraker 2021 !

Uitreiking op dinsdag 28 september

 

Terwijl de Gouden Notekraker de erkenning van de vakgenoten is voor jarenlange, bijzonder invloedrijke podiumprestaties, is voor publiek spelen pas net weer onder voorwaarden mogelijk.

Het is dan ook belangrijk om met de uitreiking van de Gouden Notekraker 2021 op 28 september in Pandora van TivoliVredenburg te laten zien wat het Nederlandse livecircuit zo uniek maakt.

 

Vorig jaar was Eefje de Visser de winnaar terwijl eerdere edities onder meer gewonnen werden door MY BABY, De Staat, BLØF, Racoon, Ilse DeLange, Douwe Bob, Golden Earring en Herman van Veen. Een bijzondere nieuwkomer en smaakmaker krijgt als aanmoediging van de collega’s de Zilveren Notekraker. Zo won Darlyn dit ‘Zilver’ vorig jaar en werden Luwten en Jett Rebel in eerdere edities verkozen.

Voor de vierde keer wordt ook een Humble Hero Award uitgereikt waarmee een invloedrijke sessiemuzikant die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek in het zonnetje gezet wordt. Deze prijs werd vorig jaar toegekend aan violiste Marieke de Bruijn en haar Dutch String Collective.

 

Later zal nog bekend gemaakt worden in welke vorm de Gouden Notekraker 2021 wordt uitgevoerd, de presentatie zal opnieuw verzorgd worden door Jan-Willem Roodbeen (Radio 2).

De 2e stemming onder de 35.000 vakgenoten loopt ook via www.goudennotekraker.nl en is in beide categorieën doorslaggevend.

 

Top 3 Gouden Notekraker 2021

Benny Sings, DeWolff en Spinvis

 

Top 3 Zilveren Notekraker 2021

Froukje , Nana Adjoa en WIES

 

Sena

Sena behartigt sinds 1993 de belangen van muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Sena afsluiten. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Sena werkt op basis van de Wet op naburige rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op sociaal-cultureel vlak.

www.sena.nl

 

Ntb, de initiator van de Gouden Notekraker
De Ntb (de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) is de grootste en oudste Nederlandse vakbond voor muzikanten en muziekauteurs. De Ntb bestaat al meer dan 100 jaar en verenigd ruim 3500 musici in alle genres. De Ntb was onder meer oprichter van rechtenorganisaties Sena en NORMA, initiatiefnemer van De Gouden Notekraker en is vertegenwoordigd in de besturen van onder meer Stichting de Thuiskopie, Leenrecht, Sena en NORMA. Sinds 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb blijft binnen de nieuwe organisatie bestaan als vakgroep Muziek en handhaaft daarbij haar naam.

www.ntb.nl