John Petrucci: ‘Supertrots op deze geweldige award!’

Locatie: bergen op zoom

De Amerikaanse gitarist John Petrucci heeft gisteravond in Gebouw-T in Bergen op Zoom de Sena Performers European Guitar Award 2019 gekregen. Zijn Nederlandse collega Arjen Lucassen, de man achter Ayreon, reikte de prestigieuze award aan hem uit. Petrucci was ontroerd en erg blij met de award. “Deze prijs is zowel voor mijn werk als voor het werk van mijn bandleden.”

Petrucci is de gitarist en leider van Dream Theater, de beroemdste symfonische rockband ter wereld. De 51-jarige stergitarist volgt met deze prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, zijn landgenoot Joe Satriani op. Die kreeg vorig jaar de prijs uitgereikt. De avond werd een hommage aan Petrucci en zijn oeuvre. Bekende Nederlandse gitaristen zoals Pablo van de Poel van DeWolff, Joe Tal, Eric Vaarzon Morel en Marcel Singor traden speciaal voor hem op. Ook de twee voormalige Nederlandse winnaars Jan Akkerman en Dany Lademacher speelden een aantal songs met de huisband. Petrucci werd met speciaal opgenomen filmpjes gefeliciteerd door voormalige winnaars Steve Vai, Joe Satriani, Adrian Vandenberg, Steve Lukather en Walter Trout. Ook alle andere leden van Dream Theater fêteerden in beeld hun bandgenoot. Na de uitreiking speelde Petrucci zelf een aantal songs waaronder een Lynyrd Skynyrd-nummer met zijn vrouw Rena Sands.

Petrucci wordt in de wereld van de metal- en progressieve rock gezien als de allergrootste. Met zijn band Dream Theater trad hij begin jaren ’90 in de voetsporen van grote bands zoals Rush, Yes en Genesis. Petrucci is de opvolger van Joe Satriani, Joe Bonamassa en Steve Vai, die de Award ook in Bergen op Zoom uitgereikt kregen. Eerder wonnen grote namen zoals Guns N’ Roses-gitarist Slash, Queen-gitarist Brian May en Steve Lukather van de band Toto de Sena Performers European Guitar Award. Ook de Nederlandse gitaristen Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher kregen in een eerder stadium de award uitgereikt. SEGA-organisator Jean-Paul Heck was achteraf uiterst content met de Award-winst van Petrucci. “Toen ik hem vorig jaar in Londen uitnodigde, wist hij meteen vier winnaars van de SEGA-award te noemen. En in de aanloop naar deze avond toe wilde hij alles tot in de puntjes geregeld hebben. Hij toonde zich een uiterst dankbare winnaar.” Petrucci is sinds het begin van Dream Theater de man die met zijn gitaar en composities de progressieve rock- en metal muziek een nieuw gezicht heeft gegeven. ”Hij stond al jarenlang erg hoog op onze wenslijst. Petrucci is een inspiratie voor miljoenen jonge gitaristen over de hele wereld. Zeker voor de generatie jonge gitaristen die vanaf midden jaren ’90 opgroeide met de geweldige muziek van Dream Theater.”