NUNO BETTENCOURT WINT DE SENA PERFORMERS EUROPEAN GUITAR AWARD 2023

Locatie: Gebouw T, Bergen op Zoom
Datum: 13/12/2023

NUNO BETTENCOURT WINT DE SENA PERFORMERS EUROPEAN GUITAR AWARD 2023

De Amerikaanse supergitarist Nuno Bettencourt  is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2023. De man uit Los Angeles krijgt op woensdag 13 december de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. Bettencourt werd wereldberoemd als gitarist in de band Extreme waarmee hij de wereldhit More Than Words scoorde. De laatste 30 jaar ontwikkelde de in Portugal geboren Bettencourt zich tot één van de allergrootste gitaarsensaties ter wereld.

Bettencourt is de opvolger van de Engelsman Steve Hackett. De voormalige gitarist van Genesis kreeg vorig jaar de award uitgereikt. Eerdere winnaars waren ondermeer Guns N’ Roses-gitarist Slash, Joe Bonamassa, Queen-gitarist Brian May, Steve Vai, Joe Satriani, John Petrucci, Walter Trout en Steve Lukather van de band Toto. Bettencourt laat in een reactie horen erg verguld te zijn met de award. ,,Ik ben erg dankbaar dat ik word gehonoreerd met deze award en dat ik vanaf nu deel uit kan maken van een reeks gitaargrootheden die mij enorm hebben beïnvloed.”

Bettencourt, die werd geboren op het Portugese eiland Praia da Vitória,  past in het rijtje van gerenommeerde buitenlandse gitaarhelden die eerder deze prestigieuze prijs wonnen. Naast een aantal buitenlandse gitaarhelden, kregen eerder landgenoten zoals Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher deze prijs. De 57-jarige Bettencourt is al bijna 40 jaar actief als professioneel gitarist. In 1985 werd hij lid van Extreme, een band uit de regio van de Amerikaanse stad Boston. In 1991 brak de band wereldwijd door met de akoestische ballade More Than Words. Deze song schreef Bettencourt destijds samen met Extreme-zanger Gary Cherone. Extreme scoorde nog meer grote hits met songs zoals Get The Funk Out, Hole Hearted en Rest in Peace. In de jaren daarna speelde de gitarist mee op albums en songs van grote sterren zoals Janet Jackson, Julian Lennon en Robert Palmer. Daarnaast werkte hij mee aan veel grote filmscores en aan de muziek van computergames. Ook is hij de leadgitarist en muzikaal leider van de band van superster Rihanna.

Medeorganisator en muziekjournalist Jean-Paul Heck wist Bettencourt eerder dit jaar te strikken voor de Award. ,,Nuno stond al heel lang op onze wenslijst en met het uitkomen van een nieuw Extreme-album was daar de mogelijkheid om hem te benaderen en daar zijn wij als organisatie uiterst content mee. Ik beschouw Bettencourt als één van de meest sensationele gitaristen van de laatste 35 jaar.”

Jack Pisters, voorzitter van de SEGA, is ook erg verguld met de komst van Bettencourt. ,,Nuno Bettencourt kwam als een meteoriet het gitaar firmament binnen met zijn energieke funkrock-stijl en de band Extreme. Met zijn super virtuoze, percussieve speelstijl en brutale sound en energie, sloeg hij een prachtige brug tussen verschillende decennia van grote rockhelden en invloeden. Wij zijn trots dat dit multi-talent bereid is gevonden deze prestigieuze prijs in ontvangst te nemen en terecht in dit rijtje van illustere grootheden wordt opgenomen.” Gert-Jan de Koster, directeur van Gebouw-T, is blij dat de uitreiking weer in het poppodium mag plaatsvinden. ,,Wij zijn zeer vereerd dat wij Nuno Bettencourt in Gebouw-T mogen ontvangen, hij is één van meest invloedrijke gitaristen van de jaren ’90 en een inspiratiebron voor velen”. Daarnaast wordt er vooruitgekeken naar de uitreiking van de award en de speciale ‘Guitar Week’. ,,Bergen op Zoom zal vanaf 8 december tot en met 14 december hét middelpunt zijn van de gitaar met optredens van (inter)nationale gitaarhelden, gitaartalent uit Nederland en inspiratiesessies en workshops.”

Met de band Extreme bracht Bettencourt eerder dit jaar het nieuwe album Six uit. Bettencourt heeft aangegeven dat hij tijdens de Award-uitreiking in Bergen op Zoom zal spelen. Door gerenommeerde gitaarmagazines over de wereld werd de Bettencourt’s gitaarsolo op de nieuwe song Rise, uitgekozen tot gitaarsolo van dit decennium.

De kaartverkoop voor de SENA Performers European Guitar Award start op donderdag 19 oktober om 10.00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen via: www.gebouw-t.nl

Note: De Sena Perfomers European Guitar Award (SEGA) wordt ondersteunt door Dutch Performers House, Gebouw-T, Sena en Gebouw-T en wordt uitgereikt aan een (inter)nationale artiest die zijn sporen heeft verdiend binnen het (inter)nationale popcircuit en een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaar. De Sena Performers European Guitar Award wordt mogelijk gemaakt door Dutch Performers House, SENA, Gebouw-T en de gemeente Bergen op Zoom.