SENA PERFORMERS EUROPEAN GUITAR AWARD EERT JIMI HENDRIX POSTUUM

De Amerikaanse gitaarlegende Jimi Hendrix zal op zondag 13 december postuum worden geëerd met de Sena Performers European Guitar Award 2020. 50 Jaar geleden overleed Hendrix maar hij is tot op de dag van vandaag de meest inspirerende elektrische gitarist aller tijden. Zijn zus Janie Hendrix en Hendrix-producer Eddie Kramer zullen de award in Amerika in ontvangst nemen.

De man uit Seattle debuteerde in 1967 met het sensationele debuut Are You Experienced? en tot aan zijn dood op 18 september 1970 bleef Hendrix de wereld verrassen met exceptioneel gitaarwerk en spectaculaire muziek. De SEGA is unaniem van mening dat de legende in dit Hendrix-jaar geëerd zou moeten worden met deze award. Eerdere winnaars van de Sena Performers European Guitar Award zijn ondermeer Queen-gitarist Brian May, Joe Bonamassa, Steve Vai, Guns N’ Roses-gitarist Slash, Walter Trout, Joe Satriani, Toto-gitarist Steve Lukather en John Petrucci van de band Dream Theater. Net als bij de vorige vier edities zal er rondom de award-uitreiking een live-event in Gebouw-T in Bergen op Zoom plaatsvinden. Dit pop-podium is een uiterst moderne venue met internationale allure. SEGA organiseert deze award in samenwerking met Gebouw-T en Sony Music Nederland, het platenlabel van Hendrix dat vorige week vrijdag nog  Live in Maui van Hendrix uitbracht.

Op 13 december zal een hele rij Nederlandse topmuzikanten het oeuvre van Hendrix eren. Ondanks de huidige lastige situatie is de lijst van optredende artiesten indrukwekkend. Ondermeer Blaudzun, Jan Akkerman, Shirma Rouse, Pablo van de Poel van DeWolff, Anton Goudsmit, Erik Vaarzon Morel, harpist Remy van Kesteren, Cato van Dijck van de groep My Baby en Merijn van Haren en Kees Lewiszong van de band Navarone hebben hun medewerking toegezegd. De huisband zal worden gevormd door drummer Joost Kroon (Kane, New Cool Collective) en bassist Manuel Hugas (Candy Dulfer, Kane, Keith Caputo). De hele liveshow wordt geregisseerd door de bekende filmmaker Marcel de Vré die in het verleden verantwoordelijk was voor de registraties van Symphonica in RossoGroots Met Een Zachte G van Guus Meeuwis en documentaires van ondermeer Golden Earring, The Analogues, Candy Dulfer en DeWolff. Op maandag 21 december zullen de optredens in documentaire-vorm wereldwijd via een stream te zien zijn.

Veel voormalige winnaars zullen via een filmboodschap reageren op de award-toekenning aan Jimi Hendrix. Volgens Queen-gitarist Brian May is Hendrix met afstand de meest inspirerende muzikant die hij kent. ‘Hij heeft het de elektrische gitaar als geen ander op de kaart gezet. Niemand was zo vernieuwend en exceptioneel als Jimi.’ Ook Slash is die mening toegedaan. ‘De enige reden waarom ik ooit gitaar ben gaan spelen is Jimi Hendrix.’

SEGA-organisator Jean-Paul Heck is uiterst content met het toekennen van de SEGA 2021 aan Hendrix. ,,Normaliter speelt de winnaar altijd belangeloos tijdens de uitreiking van de SEGA. In het verleden zijn grootheden zoals May, Slash, Lukather, Satriani, Bonamassa en Vai speciaal naar Vlissingen, Amsterdam en Bergen op Zoom afgereisd om de award in ontvangst te nemen en er te spelen. Nu eren wij de winnaar op een hele andere manier door de absolute gitaartop van Nederland een ode te laten brengen aan Hendrix.” Jack Pisters, voorzitter van de SEGA,  is enorm verguld dat de Amerikaan de award postuum krijgt uitgereikt.  ,,Geen gitarist heeft met zijn spel zoveel harten op zo’n delicate manier geraakt als Jimi Hendrix. Zijn expressie, zijn vooruitstrevende geluiden, zijn virtuositeit en zijn haast vulkanische creativiteit maakte hem tot een onovertroffen gitarist. Daarnaast was Jimi de ultimate performer en artiest op precies de juiste plek en tijd in de muziekgeschiedenis met geweldige songs, artistieke statements en poëtische teksten. Tot op de dag van vandaag blijven we eindeloos luisteren naar zijn indrukwekkende muzikale nalatenschap. Konden we maar even terug in de tijd”.

Heck zegt blij te zijn met de volledige medewerking van de familie Hendrix en de mensen die destijds met hem werkten. ,,Het is prachtig dat Janie, de zus van Jimi, producer Eddie Kramer en John McDermott die de beheerder van de gehele Hendrix-catalogus is, zo enthousiast hebben gereageerd op de postume toekenning van de SEGA aan Jimi. Zij zullen tijdens de Award-uitreiking via een live-stream erbij zijn en hun volledige medewerking geven.”

Vanwege de Covid-19 maatregelen is er dit keer geen kaartverkoop voor de Sena Performers European Guitar Award. Op maandag 21 december zal de registratie van de SEGA 2020 te zien zijn via:  www.sega-award.nl www.legacyrecordings.comwww.gitarist.n