Sena Performers European Guitar Awards

Locatie: Bergen op Zoom
Datum: 08/04/2018

De Sena Performers European Guitar Award komt voort uit een gitaarprijs die in 2006 werd opgestart in de Zeeuwse stad Vlissingen. Na een aantal edities werd de organisatie overgenomen door de SEGA, Stichting European Guitar Award, en wonnen een aantal grote internationale gitaarsterren zoals Brian May, Slash, Steve Vai, Steve Lukather en Joe Bonamassa, deze oeuvre prijs, die de laatste jaren ook buiten Nederland steeds meer aan prestige won.

Sena Performers European Guitar Award (SEGA), Sena Performers Gitaar Dag & de Sena Performers Guitar Night

Sinds 2016 is Bergen op Zoom de gastheer van deze award-ceremonie. Het poppodium Gebouw-T fungeert hierbij als podium waar de winnaars exclusief optreden voor een select publiek van 600 liefhebbers, fans en genodigden. Steve Vai speelde er in 2016 met zijn eigen groep en de wereldberoemde Joe Bonamassa gaf in 2017 een concert met de huisband, die bestaat uit de top van de Nederlandse muzikanten. April 2018 was de legendarische Joe Satriani met zijn eigen groep in Bergen op Zoom te gast om de prijs met veel egards in ontvangst te nemen. De organisatie gaat bij het kiezen van een winnaar van deze oeuvre prijs altijd uit van A-listers.

Een selecte groep van gitaristen die wereldwijd generaties gitaristen hebben beïnvloed. Sinds twee jaar is het programma uitgebreid met nog twee extra events. In de aanloopweek naar de SEGA vindt een Sena Performers Gitaar Dag plaats waarbij gitaristen, docenten, gitaarbouwers, media en gitaarliefhebbers elkaar vinden. Tijdens de eerste 2018 editie kwamen in stadspaleis Het Markiezenhof meer dan duizend bezoekers uit het gehele land bij elkaar om een dag lang op een unieke manier het instrument ‘de gitaar’ te vieren. Ook vindt de avond voor de SEGA uitreiking een speciaal concert plaats waarbij een bekende gitarist als een soort van curator wordt aangesteld en met zelf gekozen gasten een bijzonder gitaarconcert mag opzetten.

Jan Akkerman was dit jaar de bijzondere gast van deze Sena Performers Guitar Night en zijn muzikale gitaarreis werd uitermate goed bezocht. De organisatie van deze drie events is in handen van de stichting SEGA; de bekende nederlandse gitarist Jack Pisters is het afgelopen jaar tot de nieuwe voorzitter van de SEGA benoemd. Muziekjournalist en hoofdredacteur van Soundz, Jean-Paul Heck is als medeorganisator onontbeerlijk voor de georganiseerde projecten; hij is belast met het aantrekken van een internationale winnaar en stelt, samen met Jack Pisters, het programma van de diverse projecten samen.

https://youtu.be/o7PJo4BtuRE