Winnaars Gouden Notekraker 2021

Locatie: Tivoli Utrecht Vredenburg
Datum: 28/09/2021

SPINVIS WINT DE GOUDEN NOTEKRAKER 2021

Zilveren Notekraker voor NANA ADJOA

 

Met de Gouden Notekraker wordt de kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse livemuziek gevierd. SPINVIS is de winnaar van de Gouden Notekraker 2021, de prijs die na voordracht en verkiezing door collega’s in TivoliVredenburg werd uitgereikt aan de artiest/band met de meest bijzondere en invloedrijke live prestaties van het afgelopen seizoen. Bij Sena aangesloten muzikanten kenden de Zilveren Notekraker toe aan nieuwkomer en smaakmaker Nana Adjoa. En voor de vierde keer werd een Humble Heroes Award uitgereikt aan een voor het grote publiek onbekende, maar invloedrijke sessiemuzikant: drummer en gitarist Ton Dijkman. Met presentatie van Jan Willem Roodbeen (Radio 2) worden de uitreikingen met bijzondere optredens en achter de schermen extra’s onder voorbehoud op zondag 31 oktober uitgezonden op NPO2Extra! Eerdere winnaars van de Gouden Notekraker zijn onder meer  Eefje de Visser, MY BABY, Magda Mendes, De Staat, Douwe Bob, Dotan, BLØF, Racoon, Ilse DeLange, Golden Earring, Caro Emerald en Herman van Veen.

 

SPINVIS – Winnaar Gouden Notekraker 2021

Een blik in de Caleidoscoop van Spinvis is nooit dezelfde. En toch weet je meteen met wie je van doen hebt. In het zweet van de festivalweide, de duisternis van de club, het pluche van het theater of de weerklank van je eigen vensterbank; zijn muziek brengt iedereen die ervoor open staat samen in dezelfde gemoedstoestand: een tikje melancholiek, maar hoopvol, vrij en met de blik vooruit. Erik de Jong alias Spinvis is in twintig jaar uitgegroeid tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten in het Nederlandse poplandschap. Zijn succesvolle debuutalbum uit 2022 leek moeilijk op te volgen, maar toch wist hij die kwaliteit te evenaren met zijn spaarzame vervolgplaten. Sinds vorig jaar is deze productie opgevoerd. Zijn album 7.6.9.6. haalde ogenschijnlijk moeiteloos alle jaarlijstjes en zijn optreden prijkten op de festival die nog wel doorgingen. Met de onlangs uitgebrachte en net zo opvallende EP Sunon en de aankomende uitgebreide tournee, is SPINVIS nog altijd actueel en urgent.

www.spinvis.nl

 

NANA ADJOA – Winnaar Zilveren Notekraker 2021

De Amsterdamse zangeres en multi-instrumentalist, songwriter én producer Nana Adjoa is een muzikale ontdekkingsreiziger die is gewapend met een vaardigheid voor poëzie. Haar muziek lijkt moeilijk te plaatsen: dromerige, spannende, alternatieve indie, doordrenkt met soul invloeden van trip-hop. Met haar vorig jaar verschenen persoonlijke debuutalbum Big Dreaming Ants als de basis bracht Nana Adjoa een remix album en daaraan gerelateerde singles uit. Ook als live artiest is Nana Adjoa inmiddels een bijzonder gewild fenomeen. Na het Reeperbahn Festival in Hamburg gaat ze (eindelijk) weer op tournee in Nederland (en Parijs) Nana Adjoa vertrekt begin 2022 naar de US om daar aan nieuwe muziek te werken.

www.nanaadjoa.com

 

TON DIJKMAN – Winnaar Humble Heroes Award

Ton Dijkman is één van de meest gevraagde sessiedrummers van Nederland. Zo speelt hij in de bands van de 3J’s en Marco Borsato (sinds 1991), maar werkte hij ook met o.m. Barry Hay, Thé Lau, Edsilia Rombley, Jan Akkerman, Candy Dulfer, Paul Young en Celine Dion. In augustus 2016 richtten Ton Dijkman en Nico Brandsen een eigen muzieklabel en de band Mell (zangeres Melanie Jonk) & Vintage Future op.

www.mellvintagefuture.nl

 

De Gouden Notekraker is een initiatief van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond (Ntb) en wordt georganiseerd door productiehuis Dutch Performers House. In 1974 begonnen als het sluitstuk van de campagne: ‘Beter uit met levende muziek’, is de Gouden Notekraker uitgegroeid tot dé prijs voor de beste live prestatie in Nederland. De Zilveren Notekraker is een aanmoedigingsprijs die toegekend wordt aan een aanstormend talent. Een overzicht van de winnaars van 1974 tot en met 2020 is te vinden op

www.goudennotekraker.nl

 

                                                                                                                                            

Sena

Sena behartigt sinds 1993 de belangen van muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Sena afsluiten. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Sena werkt op basis van de Wet op Naburige Rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op sociaal-cultureel vlak.

www.sena.nl

 

Ntb, de initiator van de Gouden Notekraker
De Ntb (de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) is de grootste en oudste Nederlandse vakbond voor muzikanten en muziekauteurs. De Ntb bestaat al meer dan 100 jaar en verenigd ruim 3500 musici in alle genres. De Ntb was onder meer oprichter van rechtenorganisaties Sena en NORMA, is initiatiefnemer van De Gouden Notekraker en is vertegenwoordigd in de besturen van onder meer Stichting de Thuiskopie, Leenrecht, Sena en NORMA. Sinds 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb blijft binnen de nieuwe organisatie bestaan als vakgroep Ntb Muziek en handhaaft daarbij haar naam.

www.ntb.nl