Amazonas

Malvae

De totstandkoming van het project kwam door het combineren van mijn passie voor muziek en voor de natuur. Ik maakte mijn muziek voorheen al op basis van geluiden die ik opnam met field-recorders maar wilde dit op een uitdagende manier toepassen en op een visuele manier delen om aandacht te creëren voor de longe van de aarde. Zo ben ik in 2019 afgereisd naar het Ecuador samen met mijn field-recorder, drone en camera waar ik aan mijn 2000km reis door de jungle begon. Een klein dorpje genaamd ‘Coca’ aan de Napo rivier was de eerste stap van dit avontuur. Vanuit hier kreeg ik de mogelijkheid om een familie van de Inheemse ‘Huaorani’ (Waorani) stam op te zoeken in Yasuni, een gebied van maar liefst 1 miljoen voetbalvelden groot.

De reis van 6 weken zette zich voort over de Napo en Amazone rivier door Peru, Colombia en uiteindelijk Brazilië. Na deze reis ben ik begonnen aan het album proces. De beginsels heb ik in Rio de Janeiro gemaakt waar ik een maand verbleef. De rest van het album proces heeft terug in Europa plaatsgevonden.

Alles wat je op het album hoort komt uit de jungle. Met uitzondering van vocalen, sommige bas elementen die ik met een Moog Minitaur heb gemaakt of granulator synths die ik van mijn stem of de stem van de vocalisten heb gemaakt. Ik manipuleer alles wat ik opneem waardoor je niet altijd het oorspronkelijke geluid herkent. Zo re-sample ik de geluiden met effecten, pitch en knip ik ze en vervolgens leg ik deze geluiden dan op basis van de ideeën die in mij opkomen weer in lagen op elkaar. Op deze manier maak ik bijvoorbeeld al mijn percussie en drums en veel melodische elementen die je hoort. Met al deze geluiden samen maak ik dan een track, dit proces gebeurt meestal tegelijkertijd. De geluiden inspireren mij en hierdoor komt de muziek tot stand.

In de single Tuyuka hoor je de stemmen en instrumenten die ik heb opgenomen bij de Inheemse ‘Tuyuka’ stam in Brazilië. In Slash & Burn (feat. MAY BBY) hoor je laagjes van percussie elementen rechtstreeks uit het regenwoud. Alle nummers op het album hebben bepaalde betekenissen, verhalen en waar de geluiden ook daadwerkelijk vandaan komen. Van gevoelens die over onbegrip en verwoesting gaan tot gevoelens van wonder en grote van dit gebied hoop ik dat de luisteraars mogen voelen wat ik heb ervaren toen ik diep in het Amazone regenwoud was.

Van alle visuele beelden die ik heb verzameld heb ik een ‘Album Visualizer’ gemaakt en kan je op mijn YouTube kanaal zien. Binnenkort komt er nog een serie van video’s waarbij ik dieper op het album proces en de verhalen van het album in ga.

Bezetting

Album Artiest: Malvae
Producer: Jim van der Breggen
Mixer: Jim van der Breggen
Masteraar: Mark Dobson (Codamastering)
Tekstschrijvers: Esther Veen, Myrte Driessenaar, Jim van der Breggen
Vocalisten: Esther Veen, Myrte Driessenaar, Jim van der Breggen