Clementia

Marit van der Lei Nextet

Marit van der Lei – Biografie

Marit van der Lei (1994, Eibergen) is een Nederlandse zangeres, geboren in het uiterste oosten van Nederland. Haar warme en expressieve stem ontspringt uit de inspiratie die ze krijgt van blazers zoals Kenny Wheeler en de Noorse Daniel Herskedal. Door deze intrige met de woordeloze klanken van blazers ontwikkelde ze een eigen idee over sound, frasering en compositie als moderne jazzzangeres. Tekst is een grote meerwaarde van het vocalist-zijn, maar ze vindt ook vaak meer dan genoeg expressiemogelijkheden in geheel woordeloze zang.
Dit leidde in 2018 al tot haar debuutalbum “In Other Words”. Na dit album werd Marit vaak genoemd als één van de meest veelbelovende zangeressen in Nederland o.a. door Jazzism magazine en de Keep An Eye Foundation. Ze besloot onderzoek te gaan doen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag naar hoe de stem als instrument kan worden gebruikt in een blazerssectie. Ze behaalde haar masterdiploma in 2020, en studeerde summa cum laude af. Tijdens deze studie mocht ze ook meedingen naar de “Conservatorium Talent Award”, waar ze een bijzondere eervolle vermelding verdiende. Vers afgestudeerd mocht ze meteen al zelf als docent aan de slag op inval-basis aan het Utrechts Conservatorium als hoofdvakdocent én als theoriedocent en tijdens projectweken op het Koninklijk Conservatorium.

Marit is geworteld in de jazzmuziek, maar haar brede muzikale interesse leidde haar door verschillende projecten. Op dit moment is ze, naast in haar eigen Nextet, o.a. te horen in het Kika Sprangers Large Ensemble. Samen met collega-vocalisten Anna Serierse en Sanne Rambags zingt ze ook in de vocale impro-groep “Free the Voices”. In samenwerking met dansgezelschap “De Stilte” zong Marit in twee theatervoorstellingen, “De Ontspoking” o.l.v. Martin Fondse samen met Anna en Sanne, en alleen op zang en percussie in “Do-re-mikado”.
Eerdere projecten zijn onder meer Startas Orkester, waarmee we in 2014 Keep an Eye the Records wonnen, Taj Weekes & Adowa, waarmee ze mocht spelen op het Montreux Jazz Festival, en het Matthew Herbert Brexit Bigband Choir, muzikaal geleid door Maartje Meijer. Met deze bigband speelden ze o.a. op North Sea Jazz en Middelheim Jazz.

Marit van der Lei Nextet
Het “Marit van der Lei Nextet” speelt eigen composities. Met de diepe overtuiging dat muziek kan verzachten schreef Marit haar tweede album genaamd “Clementia”. Dit deed ze vanuit het oogpunt van iemand die ziet dat we collectief minder mild zijn geworden, dat we allemaal wat radicaler zijn gaan denken. Ze vond de muziek door op zoek te gaan naar corresponderende kleuren, geluiden, sounds, woorden en akkoorden, die deze boodschap over konden brengen. Het is Marit’s overtuiging dat verzachten de eerste stap is tot een hernieuwde mildheid. Om zo te kunnen verzoenen met onszelf, elkaar, en alles om ons heen.

Het Marit van der Lei Nextet ontstond in 2014 als een collectief van muzikanten aan het Utrecht’s Conservatorium, en heeft inmiddels de vaste vorm aangenomen die het nu al een aantal jaren kent. Het is een band geworden van jonge topmuzikanten die op dit moment de “Next Generation” van de jazzscéne vormen. Het Nextet speelt originele composities, en schept klankwerelden die je meevoeren in een wereld van verzachting. Dit doet ze met haar band, maar soms ook zelfs solo, waarbij ze met gitaarpedalen haar stem manipuleert om zo tot unieke stukken te komen. Met een onderliggende laag van zowel hoop als wanhoop klinkt de nieuwe muziek van het album “Clementia” als een zoektocht naar geborgenheid. Het is een uitreikende hand van troost, op zoek naar rust. Marit is altijd op zoek naar de mogelijkheden van haar stem. Een zucht, een kreun. Soms heeft het meer lading dan woorden ooit kunnen meebrengen.

Bezetting

Marit van der Lei - zang, composities/ arrangementen Kika Sprangers - alt sax Jesse Schilderink - tenor sax Federico Castelli - gitaar Marre de Graaff - basgitaar Willem Romers - drums Chris Weeda - sound engineer Opgenomen in Fattoria Musica