Drops

Albertine

ALBERTINE presenteert debuutalbum ‘Drops’ op 17 september 2021

‘Drops’ is het debuutalbum van de in Delft opgegroeide zangeres en musicus Albertine, de artiestennaam van Yanna Pelser. ‘Drops’ staat voor een eclectische mix van stijlen met als verbindende factor de sound van Albertine’s stem en haar getokkel op de altviool. Verwacht invloeden van pop uit de jaren 60/70, hedendaagse beats, hier en daar klassieke muziek en een sprankje jazz.

‘Drops’ is doordrenkt van verwijzingen naar elementen uit de natuur: de lucht die we ademen, druppels, de maan, zon en sterren, de botten van dier en mens, de natuurlijke cyclus van leven en dood. Albertine zingt ook over haar eigen levenservaringen als jonge vrouw die opgroeit in de stad. Ze ziet wat er om haar heen gebeurt, en haar kritische blik op de door kapitalisme gedreven zelfingenomenheid van de westerse maatschappij klinkt door in nummers zoals ‘Wind Blows’ en ‘Space Dance’. Toch betekent dit niet dat de muziek zwaar op de hand is. In tegendeel. Albertine: “Ik wil een zekere lichtheid en een gevoel van hoop brengen met mijn teksten. Mijn verhaal delen op de manier die voor mij oprecht voelt. Daarbij zie ik mijzelf als songwriter-singer. De focus ligt op het liedje en de tekst, en zingen, dat doe ik zonder erover na te denken. Het voelt eigenlijk gewoon als praten.”

De eerste single ‘Wind Blows’ is een vloeiend nummer dat qua stijl verwijst naar de jaren ’60 en doet denken aan Crosby, Stills, Nash & Young. Boven een ostinato van getokkelde altviool en piano bezingt Albertine de verbondenheid tussen alles wat leeft en sterft. Titeltrack en tweede single ‘Drops’ gaat over je staande houden op momenten waarop je je niet op je gemak voelt. Voor dit dansbare nummer is gekozen voor een frisse sound met elektronische beats en synths, van de hand van singer songwriter en producer Lasse Passage. ‘Lightness’ is een nummer waarin de blazers je in een ondraaglijk fijn gevoel van gewichtloosheid meesleuren.

‘Space Dance’ gaat over de frustratie dat er door de opwarming van de aarde straks geen leven meer mogelijk is. Voor dit nummer schreef Albertine een balkan-brass-melodie met reggaeton beats, opgeluisterd door elektronische space-geluiden van pratende aliens en vallende sterren, wederom van de hand van Lasse Passage. ‘True Love’ is een warm feelgood nummer waarin de getokkelde altviool een hoofdrol speelt. In dit nummer herinnert Albertine je eraan dat de liefde voornamelijk in jezelf zit.

Yanna Albertine Pelser studeerde klassiek altviool aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Nu heeft ze een carrière als improviserend altvioliste (en speelde o.a. bij ‘Duncan Laurence’, ‘Karsu’ en ‘Caravan’) en is vast lid van het Rotterdamse ‘North Sea String Quartet’. Tevens remplaceerde zij in diverse Nederlandse beroepsorkesten, maar al gauw bleek dat ze met name in het klassieke circuit haar artistieke ei niet kwijt kon. Al improviserend verdiepte ze zich in jazz en wereldmuziek, en heeft ze achter de schermen als songwriter-singer haar eigen nummers geschreven, zichzelf begeleidend op piano en door haarzelf uitgevonden unieke tokkeltechnieken op de altviool. Het resultaat hiervan is het album ‘Drops’.

https://www.instagram.com/albertinesongs/
https://www.facebook.com/albertinemusic

Bezetting

Yanna Pelser: plucked viola, piano, lead vocals
Romain Bly: drums & winds
Jelle Roozenburg: bass guitars
Koen Schalkwijk: wurlitzer / piano
Laia Escartin Pede: backing vocals

Maxime Le Minter: oboe / english horn