Electric Lady

Beatrice van der Poel

Beatrice van der Poel en gitarist en producer Tim Eijmaal hebben 6 stukken geschreven als een ode aan Hendrix.
Tekstueel heeft Beatrice zich verdiept in Jimi’s wereld; de tijd van de hippies, bloemenkinderen, vredes demonstraties, vrije liefde, groupies, drank en drugs.
Tim’s vertrekpunt was een gitaarlick, een akkoorden reeks of al een duidelijke melodie.
We mailden ideeën en werkten afzonderlijk in onze eigen home studio’s aan het materiaal.
In de studio hebben we zo live mogelijk met de band (Thijs Vermeulen op basgitaar en Daniel van Dalen op drums en percussie) opgenomen.

In het nummer Nooit Te Laat hoor je het beroemde basloopje uit Hey Joe. Hendrix’ grootste hit, oorspronkelijk een cover waarvan en nog steeds niet precies wet wie het schreef. Nooit Te Laat handelt deze keer niet over de wraak van Joe wanneer zijn vrouw overspel pleegt en zijn vlucht naar Mexico zoals Hendrix zong, maar over een nieuw begin. Het is nooit te laat om een grote beslissing te nemen en opnieuw te beginnen.

Slaap Zacht is het ons antwoord op Machine Gun van Hendrix. Een anti war song van nu, Syrië is bv het Vietnam van toen. Een beschrijving van de gruwelen van een oorlog, de onmacht, de slachtoffers, hypocrisie en religie.

Paarse Pracht is een sensueel en zinnelijk lied over de liefde waarin alle zintuigen door LSD op scherp staan.

In We Gaan Hoog wordt ook een trip bezongen. Een optocht van woordassociaties, waanbeelden en het euforisch opstijgen…!

In het Beatleske De Hopeloze Van De Nacht is Beatrice als het ware in de huid gekropen van een groupie. Het lied handelt over haar adoratie voor de rockster Jimi, haar deceptie en Jimi’s vlucht uit de werkelijkheid. Het nummer eindigt met een geestverruimende en extatische gitaarsolo van Tim.

Mama’s Blues is een knipoog naar Rainy Day, Dream away ( Electric Lady ) en de Blues waaruit Hendrix zijn inspiratie haalde (Robert Johnson, BB King, Muddy Waters).
Ik speel hier alleen op mijn lapsteel ( = schootgitaar met een stalen kogel schuif ik over de snaren) en wordt ondersteund door het geluid van de ruitenwissers in de auto en een jankende mondharp.

3 Nederlandse vertalingen van Jimi Hendrix zijn niet op het internet te vinden maar wel als bonus EP verkrijgbaar via beatricevanderpoel.nl

Bezetting

ELECTRIC LADY

BEATRICE VAN DER POEL zang & lapsteel
TIM EIJMAAL gitaren & harmonium
THIJS VERMEULEN basgitaar
DANIEL VAN DALEN drums & percussie
producer & arrangeur TIM EIJMAAL
opname & mix FRANS HENDRIKS / HARM TIMMERMANS @STUDIO HET GEMENGD BEDRIJF LIMMEN
mastering FRANS HENDRIKS @STUDIO HET GEMENGD BEDRIJF LIMMEN
gitaar overdubs & soundscapes @XYMUSIC Leiden
opname MAMA’S BLUES & backing vocals @STUDIO B Amsterdam
foto JANO VAN GOOL
artwork KATJA VAN STIPHOUT
uitvoerend producent: Beatrice van der Poel