Encore – In’t Veld

In't Veld

In samenwerking met de Nieuwe Bibliotheek wordt Encore per livestream nu eerst als digitale uitgave gelanceerd. Dit wordt gedaan in het kader van de boekenweek online met als thema “tweestrijd”. De fysieke presentatie van de cd volgt in de zomer van 2021 in samenwerking met de “Almeerse Kunsthal” Kunstlinie Expo, waar de geuren en geluiden van Almere centraal staan.

In’t Veld en haar bandleden schrijven allemaal. Vanuit hun eigen perspectief en op hun eigen manier nemen ze je mee op reis. Voor je het weet ben je vertrokken en volledig meegesleept in de liedjes. De band laat bovendien met dit album zien dat lied schrijven in of vanuit Flevoland niet betekent dat de thema’s pionieren, groen en duurzaam zich voortdurend herhalen omdat er verder dan wonen en duurzame voedselvoorziening niets te melden zou zijn. Encore is een album waarop gebruik wordt gemaakt van technieken uit kleinkunst, spoken word en film. Het is het resultaat van een covidjaar bijzonder nauwe samenwerking, tegenslagen overwinnen . De vastberadenheid en verbondenheid is hoorbaar in de arrangementen, waarvan de basispartijen tussen alle lockdowns door gezamenlijk en zonder stops live zijn ingespeeld door de muzikanten. Zonder covid-19 was er misschien wel een heel andere tone of voice uitgekomen.

 

in ’t veld
bandleden
In’t Veld bestaat sinds 2015 uit de vaste samenwerking tussen gitarist Johan Fransen en toetsenist/tekstschrijver Caroline in’t Veld. De band componeert als collectief vaak in opdracht van maatschappelijke organisaties, waarin zij wereldmuziek/jazz en de Nederlandse taal en cultuur verbinden.
Met de komst van bassist Joost van den Akker in 2017 is de werkwijze van werkelijk gezamenlijk componeren en tekst schrijven ontstaan. De groep is hierdoor een gesloten collectief van 4 makers geworden waarbij sessiemuzikanten het werk verrijken. De rol van In’t Veld zelf is veranderd. De controle over het maakproces ligt niet meer volledig bij haar, maar in de samenwerking. Op Vals Paradijs waren al composities van alle makers te vinden, maar in Encore is de samenwerking in alle stukken nog nauwer verweven.
In de composities is de muzikale ontwikkeling van Johan Fransen als componist/arrangeur, meer nog dan alleen als leidend gitarist een belangrijke drijfveer voor de brede keuze aan genres. Waar Van den Akker en Kakiay de wereldmuziek meebrengen, hoor je de invloed van Fransen in de onmiskenbare jaren ’80 patronen. In zijn handen worden deze vertaald naar een volledig eigentijdse aanpak. In’t Veld blijft behalve accordeonist ook de tekstschrijver die met elk metrum raad weet, waardoor de ongebruikelijke combinatie van wereldmuziek/jazz met Nederlandse tekst een feit wordt.
De tekstuele bijdragen van Van den Akker in twee stukken laten zien dat In’t Veld ook in staat is het werk van de anderen in woord centraal te stellen. Van den Akker werkt muzikaal met grovere streken maar raakt met weinig woorden diepere lagen tegelijkertijd. Johan Fransen is een man van weinig woorden. Toch heeft hij in dit album in het titelnummer ook een duidelijke tekstuele bijdrage, maar geheel in zijn stijl is die niet talig maar instrumentaal. Het leidt tot een bijzondere dialoog met In’t Veld die misschien de kern van deze samenwerking nog het beste kenmerkt. Encore, het 3e album van deze formatie, los van diverse projecten, laat horen hoe een formatie dwars door 3 lockdowns heen samen tot een nieuw album is gekomen. Ze zijn volwassener geworden in hun handtekening, geraakt door de crisis, maar sterker dan ooit dankzij een onwrikbaar vertrouwen in het team dat ze zijn.

Caroline in ’t Veld
zang, accordeon

De Almeerse kleinkunstenaar Caroline in’t Veld schrijft en zingt sinds 2014 professioneel haar eigen liedjes. Ze studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en speelt sinds haar 8e jaar accordeon. Later volgden piano en zang.

Door de opdrachten om werk op maat te leveren die ze met haar band ontvangt, is ze getraind en heeft haar eigen handtekening ontwikkeld. Niet het genre van de muziek bepaalt of het een “typische In’t Veld” is, maar de klankkleur, tekst en benadering van het onderwerp. Daardoor wordt luisteren naar haar liedjes een bijzondere ervaring.

Caroline schrijft voor iedere opdracht authentiek werk samen met haar gitarist Johan Fransen en bassist Joost van den Akker. Ze concentreren zich hierbij op het vertalen van de kracht van een artistiek concept in muziek. Zo schreven ze muziek voor film, locatie theater en alle collecties voor de liveshow van een mode-academie.

Johan Fransen
Gitaar, composities

Johan Fransen speelt vanaf zijn 13e jaar gitaar. In zijn hoofd klinkt altijd muziek, ook als hij het instrument een momentje niet in handen heeft.
Johans lange trackrecord omvat composities op akoestische en elektrische gitaren, al dan niet gekoppeld aan een effectapparaat.
De meeste van zijn composities zijn gebruikt in liedjes, de laatste 15 jaar voornamelijk bij de Utrechtse formatie Van Piekeren en diens voorloper Overlast. Maar er is ook instrumentaal (solo)werk van zijn hand in omloop.
In de samenwerking met Caroline schrijft Johan melodielijnen en arrangementen voor symposia/festiviteiten in binnen- en buitenland en grotere meerdaagse projecten als Theatergroep Groot Wild en Points Made Fashion Academy.

Joost van den Akker
bas/contrabas

Toen hij als kind mocht kiezen voor een instrument, vroeg hij om een cello, want de contrabas was nog een maatje te groot. Op z’n twaalfde trok de elektrische bas toch te hard en sinds z’n veertiende heeft hij vrijwel onafgebroken in bandjes gespeeld: Central Heating, The Spring, Mad Hatter’s, Shucks, Pea en Madame Perdu passeerden de revue. Inmiddels is hij thuis op alles met 4 snaren. Inclusief de toch onvermijdelijke contrabas.
Bij In’t Veld ontwikkelt Van den Akker zich als zelfstandig componist van meer dan alleen baslijnen. Hij werkt mee aan liedteksten, zanglijnen en composities. Joost is een wereldreiziger. Hij trekt graag rond en gebruikt ervaringen en ontmoetingen met mensen als muzikale inspiratiebron.
Joost kijkt van buiten naar binnen en wil daarbij laten zien wat je niet direct ziet. Joost neemt alles op, kiest woorden en noten intuïtief. Daarna werkt hij zorgvuldig van de eerste inval naar het juiste woord en de juiste noot.

John Kakiay
percussie
John Kakiay zag als kind zijn ooms in een band spelen en het drumstel trok ‘m direct aan. Op de basisschool mocht hij in de klas de maat “voor” tikken, en hij hield er nooit meer mee op. Slagwerk werd zijn ding voor altijd, eerst drumles en daarna percussie.
Johns soms stevige, soms subtiele maar vooral ook speelse en ontspannen spel zorgt voor een solide basis. De kleinste man van het gezelschap is de onbetwiste dirigent van het (hart) ritme van de band.
Hoewel hij pas rond zijn 18e begon in bandjes, heeft John het grootste cv van allemaal. Hij heeft in binnen- en buitenland gespeeld met o.a. Driftkikker (o.a. in voorprogramma van Hans Dulfer,Wouter Hamel), Tasha (Tasha’s World), Sharon den Adel (Within Temptation) en Hans van Eijk (Jumping Jewels).

Discografie:
2014 – Onvervuld Verlangen (EP) – DoubleB studio’s EP cd & online
InnerCircle Records
2015 – Lente (EP) – DoubleB studio’s EP cd & online
InnerCircle Records
2016 – In’t Veld – Tot de zon opkomt – Van den Bunt studio dubbel EP cd & online
InnerCircle Records

2017 – In’t Veld – In vertrouwen – EP cd & online
InnerCircle Records
2018 – In’t Veld – Vals Paradijs – album cd & vinyl
InnerCircle Records
2019 – In’t Veld & MC DRT – Nieuwerwetsch – EP cd&online
InnerCircle Records
2021 – In’t Veld – Encore – album CD & online – InnerCircle Records

Bezetting

Band:
Caroline in't Veld - zang, accordeon
Johan Fransen - gitaren akoustisch/elektrisch/synth
Joost van den Akker - basgitaren akoustisch/elektrisch/garageband
John Kakiay - slagwerk, percussie
John Geuzinge-Havinga - pedalsteel, akoestisch gitaar, backing vocals
Nienke Geuzinge-Havinga - backing vocals

Producer:
André van den Bunt - Buntstudio Utrecht

Mixage:
Buntstudio Utrecht
NeoMusic Bovensmilde

Mastering:
Buntstudio Utrecht