FESTIVE

Dick de Graaf Quartet

Ter gelegenheid van zijn 40ste verjaardag als jazzmusicus verschijnt op 6 augustus 2021 op ZenneZ Records Dick de Graafs nieuwe album ‘Festive’. Op prachtig vinyl, samen met een albumboek waarin Dick zijn ‘Werdegang’ vanaf de vroege jaren 80 tot vandaag op een openhartige manier beschrijft. Voor dit nieuwe album schreef Dick tijdens de recente lockdown 8 nieuwe stukken waarin opnieuw zijn voorliefde voor een hybride benadering van de jazz doorklinkt. In de Graafs eigen woorden: “Ik zie mijn muziek als een gastvrije ontvangstkamer waar muzikale elementen uit allerlei muziekstijlen welkom zijn. Zolang ze ons als band maar inspireren tot verrassende ritmes, warmbloedige solo’s en aanstekelijk speelplezier.”

Op FESTIVE speelt de Graaf opnieuw met een opvallende ritmesectie. Nieuw is de Londense pianovirtuoos Barry Green die zich enkele jaren geleden in Nederland vestigde en via gemeenschappelijke kennissen in het Britse jazzcircuit contact zocht met Dick. Dit resulteerde vanaf het eerste moment dat ze elkaar troffen in een symbiotische samenwerking, waarbij twee oude bekenden van Dick moeiteloos aan konden sluiten: bassist Jos Machtel en drummer Pascal Vermeer, beiden inmiddels van een internationale allure en met het talent om naar believen heen en weer te schakelen tussen strakke begeleiding en onbekommerde vrijheid.

De Graaf zelf geniet al jarenlang internationale bekendheid vanwege zijn uiterst persoonlijke combinatie van een gave saxofoontechniek met een ouderwets warm en diep saxofoongeluid. Zijn virtuoze improvisaties lijken op grillig geconstrueerde bouwwerken van een architect met een ongebreidelde fantasie. Behalve als saxofoonsolist heeft hij zich door de jaren heen ook gemanifesteerd als een vindingrijk componist en arrangeur. Geïnspireerd door zijn samenwerking met grootheden als Chet Baker, Misha Mengelberg, Jasper van ’t Hof, Toumani Diabaté en Erkan Ogur initieerde hij steeds weer verrassende eigen projecten. Daarin verkende hij steeds vaker de grensgebieden tussen de jazz, klassieke en wereldmuziek. Jimi Hendrix, Westafrikaanse griots, J.S. Bach, Franz Schubert, Astor Piazzolla en Bela Bartok veranderde hij in nieuwe bronnen van improvisatie. De Graafs interesse in het verbinden van jazz met compositietechnieken van klassieke componisten (Messiaen, Bartok, Peter Schat) leidde eind 2017 tot de enthousiast ontvangen cd ‘Bird Buzz’.

Uit de pers:

Dick de Graaf is one of the finest contemporary jazz composers and musicians performing today.
Jazzreview, Lee Prosser
…with his warm, full tone, thoughtful pacing and mounting of substantive ideas on phrases that slowly burn to the heart … Downbeat, Frank-John Hadley

Speels, uitdagend en vrolijk stemmend …
De Volkskrant, Gijsbert Kramer
…intrigerende schoonheid…
Jazzenzo, Rinus van der Heijden

De Graaf soleert vanuit zijn hart
Volkskrant, Koen Schouten

…frisse en energieke aanpak…de energie stuitert van het podium…
Draaiomjeoren, Donata van der Ven

…he is an amazing saxophonist who plays with a command of the instrument, and a grasp of modern jazz harmony, that very few players ever attain…
Saxophone Journal, Frank Bongiorno

Bezetting

Dick de Graaf – tenorsaxofoon, composities, tekst, productie
Barry Green – piano
Jos Machtel – contrabas
Pascal Vermeer – drums

Opname 10,11 september in Wedgeview Studios, Woerdense Verlaat

opname en mix - Micha de Kanter
mastering – Peter Brusse (Qpoint audio)
executive producer – John Weijers (ZenneZ Records)
tekst redactie en interview – Jeroen de Valk
tekstadviezen – John Weijers, Petra van Leeuwen, Wiljan van den Akker

Met dank voor financiële ondersteuning: Sena Performers Muziekproductiefonds en Stichting Soundroots