Fin de siècle

Chimaera Trio

Met muziek uit het Fin de Siècle debuteert het Chimaera Trio bij het label MDG.

Rondom het symfonische klarinettrio van Alexander von Zemlinsky groeperen de Nederlandse musici werken van Alban Berg en Anton Webern. De hoeksteen van het programma wordt echter gevormd door Gustav Mahler, wiens lied-arrangementen in de bezetting van klarinettrio ruimte bieden voor het leggen van diverse verbanden.

Gustav Mahler heeft zijn eigen liederen vaak bewerkt voor orkest. Daarmee komen deze werken plotseling in een geheel ander daglicht te staan en krijgen ze een nieuwe muzikale dimensie. Precies dat is de aanleiding voor het Chimaera Trio een gloedvolle en tot de verbeelding sprekende verklanking van de “Lieder eines fahrenden Gesellen” op cd te zetten. Het trio van de 25-jarige Zemlinsky toont een groot vermogen tot integratie: duidelijk beïnvloed door Brahms wijzen bijna eindeloze melodielijnen en verrassende harmonische wendingen eerder vooruit naar Richard Wagner, een visionaire symbiose. In de stukken van Alban Berg en Anton Webern wordt het romantisch gevoel gecomprimeerd tot de kleinst mogelijke proportie.

Van vurig tot geconcentreerd schept het Chimaera Trio met deze cd een archetypisch beeld van de muziek rond 1900, gevangen in de beste Super Audio CD-techniek en weelderige ruimtelijkheid.

Bezetting

Annemiek de Bruin - klarinet
Irene Kok - cello
Laurens de Man - piano

Werner Dabringhaus - productie
Eduard Unrau - piano techniek
Ottilie Gaigl - grafisch design