Frisky Biscuits

Mason

Mason lanceert zijn derde album: Frisky Biscuits

De Amsterdamse DJ en producer Mason lanceert op vrijdag 4 september zijn derde artiesten-album: Frisky Biscuits, dat verschijnt op het toonaangevende Engelse Toolroom Records. Op Frisky Biscuits zijn dertien nummers terug te vinden die zijn opgenomen in studio’s in Amsterdam, Parijs, Londen en New York. Vooruitlopend op de albumrelease verscheen de single Loosen Up, waarbij Mason samenwerkt met The Melody Men.

Mason slaat op Frisky Biscuits bij diverse nummers de handen ineen met andere artiesten. Zo maakt Jem Cooke haar opwachting in Drowning In Your Love. Jem Cooke had in 2019 een grote hit met Camelphat met Breathe. Verder is de leadzangeres van The Noisettes, Shingai Shoniwa uit Zimbabwe, te horen, evenals grime artiest Lady Sanity, That Kid CG, Chenai en de Nederlandse Luna.

Mason bewandelt al zo’n 25 jaar zijn eigen weg in de internationale dancescene. Hij verzorgde ruim 1500 optredens in het buitenland en bezocht tijdens die reeks shows meer dan 50 landen. Hij houdt zich staande door voorbij te gaan aan trends en kiest volledig zijn eigen route. Tot nu toe werkte het redelijk goed, gezien de lange levensduur van zijn carrière en de loyale fanbase die hij heeft opgebouwd. Mason heeft ook enkele hits op zijn naam, met Perfect Exceeder als meest bekende exponent daarvan. Met dat nummer bereikte hij bijvoorbeeld de derde plaats in de Engelse Top 40 en ook in andere landen belandde het in de hitlijsten. Daarnaast werkte hij als producer samen met artiesten als Roisin Murphy, Jocelyn Brown en Run DMC. In 2019 tourde Mason samen met Joost van Bellen en Willie Wartaal door Nederland als The Rad Pack.

Mark Knight, oprichter van één van de grootste en belangrijkste house labels ter wereld over Mason: “Mason heeft als artiest zijn eigen ruimte gecreëerd. Hij is geen volger, maar heeft zijn eigen stijl en identiteit. Je zal hem niet ineens horen zeggen: ik ga melodieuze techno maken. Wij zoeken authenticiteit als we een artiest tekenen bij Toolroom. Mason bewijst met Frisky Biscuits aan die voorwaarde te voldoen. Dit album is een creatief en samenhangend oeuvre. Het is een ervaring, een echte luisterreis.”

MASON
Biografie

Mason is de artiestennaam van Iason Chronis (Amsterdam, 1980). Opgroeiend in een kunstenaarsgezin volgde hij vanaf zijn zevende jaar lessen in viool en een heel scala aan andere instrumenten. Halverwege de jaren ’90 werd hij echter verliefd op de kunst van het DJ-en, wat hij nooit meer heeft losgelaten en waar hij sinds de dag van vandaag doorlopend optredens mee heeft. In 2003 rondde hij een bijpassende opleiding Muziek & Technologie cum laude af aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Voor zijn afstudeer project ontving hij vervolgens ‘de Kunstanjer’ van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Rond die tijd speelde Mason elektrisch viool tijdens zijn eigen DJ-optredens, wat hem wereldwijde shows en het begin van een fanbase opleverde. Hij werd hiermee ontdekt door DJ Tiësto, die hem vervolgens in 2004 als violist en DJ betrok bij zijn wereld tournees.

Ondertussen was Mason op de achtergrond al jaren druk bezig om zich te ontwikkelen als componist en producer, zonder iets van die muziek naar buiten te brengen. In 2005 vond hij zijn producties eindelijk release waardig door het ontstaat van een duidelijk eigen signatuur: een mengelmoes van house, electro, funk en disco. Zijn grote doorbraak kwam in 2006 met zijn nummer ‘Exceeder’. Het werd een nummer 1-hit in de UK Dance Chart en een van de grootste wereldwijde dance hits van dat jaar. Dit nummer werd aanvankelijk instrumentaal uitgebracht, maar in een aangepaste versie ‘Perfect Exceeder’ met vocalen van New York rapper Princess Superstar, behaalde het nummer vervolgens ook pop chart posities in tientallen landen. Vanaf dat moment liet Mason zijn viool thuis en richtte zich volledig op zijn releases en zijn DJ tours. Met sindsdien meer dan 1000 optredens in 40+ landen heeft Mason inmiddels een gevestigde positie als DJ in de internationale dance scene, met shows op toonaangevende evenementen zoals Tomorrowland, Sensation, Dance Valley en SXSW.

Maar de meeste tijd bracht Mason sindsdien door in zijn Amsterdamse studio. Hij heeft sindsdien een drietal artiesten albums en een grote hoeveelheid singles uitgebracht op allerlei platenlabels, zoals Defected, Toolroom, Ministry Of Sound, Ultra en het legendarische Island Records. Hij werkte op zijn platen samen met gast artiesten zoals Roisin Murphy, Sam Sparro, (Run) DMC, Kurtis Blow, Stefflon Don, Jocelyn Brown, Zoot Woman en Alex Clare, maar deed ook remix werk voor onder andere Sting, Moby, Robyn, Steve Aoki, Wende Sneijders en De Jeugd van Tegenwoordig.

Wars van trends of zichzelf herhalen, en steeds op zoek naar een nieuw en ander geluid: het leverde Mason langzaam de reputatie op van een eigenzinnige producer die zijn eigen muzikale koers wenst te varen en zich niet blind staart op hitlijsten succes. Maar soms kwam dat alsnog, zoals met zijn nummer ‘Fashion Killa (Papapapa)’, dat hem de nummer 1 positie op de belangrijkste wereldwijde DJ store Beatport opleverde in 2017. Ook werd het nummer theme song van het Amerikaanse TV-programma ‘America’s Next Top Model’. Zijn single ‘Runaway’ haalde eveneens in een aantal landen de hitlijsten. Daarnaast wordt Mason’s muziek veelvuldig gebruikt bij internationale reclame campagnes voor merken als Calvin Klein, Dior en Vodafone. In 2009 startte hij zijn eigen Animal Language platenlabel en bijbehorende feesten, als creatieve uitlaatklep en platform voor nieuw talent.

Met meer dan 50 miljoen streams, zijn muziek veelvuldig op internationale radiostations als BBC Radio 1 en KCRW te horen en een grote online fanbase, heeft Mason inmiddels veel creatieve vrijheid om als artiest te doen waar hij zin in heeft. Een Nederlandse tour samen met legendes als Joost van Bellen of
Dr. Lektroluv? Een samenwerking met het Metropole Orkest? Elke volle maan een nieuwe single? Een DJ Kroegentochten organiseren langs meer dan 80 cafés? Unplugged akoestisch gespeelde versies van zijn dance nummers maken? Mason doet het allemaal, omdat het kan maar vooral omdat het leuk is.

Bezetting

Mason is de hoofdartiest en producer.

Gastvocalisten
- Jem Cooke
- The Melody Men
- That Kid CG
- Lady Sanity
- Chenai
- Slang
- Gregers

Gastmuzikanten
- Kypski
- Einar Ihle
- Erik van den Brink