Heroes and Foes

Chabliz

Op 16 oktober 2022 kwam het nieuwe album van de Haagse artpop-, popnoir- en gothicjazz band Chabliz uit, getiteld ‘Heroes and Foes,’ op Spotify, Apple Music en vele andere streamingplatforms.
Bovendien gaf Chabliz op 16 oktober een albumpresentatie concert in de prachtige Barthkapel, in het centrum van Den Haag. Ook de nieuwe fysieke cd in digipack werd op die namiddag voor het eerst live verkocht. Het album is deels tot stand gekomen middels een bijdrage van het Sena Muziekproductiefonds.

Chabliz heeft een lange, roerige geschiedenis. Het vorige album kwam uit in de herfst van 2017. In 2021 werden een single en een EP uitgebracht, als voorproefje op het nieuwe album. De band speelde op vele podia in Nederland en meermaals op festivals in Boekarest, Roemenië. Ook gaf Chabliz een concertreeks in New York City, USA. Tijdens corona gaf dit trio diverse livestream concerten. De band staat dankzij haar fans jaarlijks steeds hoger in de befaamde Snob 2000.

Ook op dit nieuwe album spelen gastmusici mee, waaronder strijkers en blazers. Chabliz gaat live door het leven als een trio met Pim van Riezen op vleugel, orgel en synthesizers, Marcel Peters op contrabas en basgitaar en Petra de Winter als zangeres. Live speelt de band meestal unplugged versies van de songs op hun albums.

‘Heroes and Foes’ telt naast al het eigen werk ook één coversong, dat is ‘New Dawn Fades’ van Joy Division, dat in december jl. alvast op EP is uitgebracht. ‘Ondergewaardeerde Liedjes’ schreef daarover: ‘…Alle overige bij mij bekende covers kunnen zo de prullenbak in, want ze voegen niets toe. Tot begin december. Ik kreeg namelijk een mailtje dat de Haagse popnoir band Chabliz een nieuwe EP uitbracht met daarop ook New Dawn Fades, want de zangeres en de bassist zijn al jarenlang fans van Joy Division. Na vele jaren hebben ze het eindelijk aangedurfd om één van hun songs op te nemen. In deze versie heeft het een ‘gothic vibe’ meegekregen, met opera-achtige zang en koor verpakt in een orkestraal arrangement dat het midden tussen Wagner en Philip Glass houdt.’

Op ‘Heroes and Foes’ zijn monumentjes opgericht voor kleine helden en heldinnen, die soms worden bedreigd door hun vijanden. In één nummer zingt de Dood zelf een lied, in een ander (het enige Nederlandstalige) nummer wordt een politieman bezongen, hij is soms een hero en soms een foe. Er is een song over kunstenares Elsa von Freytag (was zij wel of niet de uitvinder van de pleepot van Duchamp?) en een lied over het niet-bestaande stadje Twin Peaks van David Lynch. Senta uit de Vliegende Hollander zingt een swingend jazzy nummer over een knappe meerman met wie ze het niet durft aan te leggen (de enige echt vrolijke song van het album!). De zes overleden vrouwen (met dito koortje) van Hendrik de Achtste zingen in de kasteeltuin van Blauwbaard, waar zij rondwaren en één nummer is een kleine ode aan Jimi Hendrix, Jimmy Page en Jim Morisson.

Een greep uit eerdere recensies:

‘Gewoon een sterk album, een zwart gat dat vrolijk stemt.’
OOR

‘Altijd muzikaal, fantasievol met een breed spectrum aan sferen.’
Muziekwereld

‘Vocaal vuurwerk.’
NRC

‘Deze dame kan Zingen. Dat maakt vooral live indruk, kan ik je verzekeren.’
Heaven

Het album is vanaf eind oktober ook fysiek te bestellen via Bol.com, Amazon en nu al op de website van Chabliz, https://www.chabliz.com.
Het artwork is verzorgd door David Gosker (collages) en Karianne Hylkema (grafisch ontwerp).

Bezetting

Petra de Winter - vocals, koortjes, assistent producer
Pim van Riezen - vleugel, piano, synths, viool, koortjes, male vocals, productie, orkestarrangementen
Marcel Peters - contrabas, bas

Alle songs zijn geschreven door Petra de Winter, Pim van Riezen en Marcel Peters, behalve 'New Dawn Fades,' dat is geschreven door de bandleden van Joy Division.
Co-writers:
Richard Underscore: tekst in 'Conductor 71' en 'Beyond the Tides'
Karianne Hylkema: Tekst in 'Beyond the Tides' en 'Wings of the Night'
René Meester: Muziek in 'Jim & the Jimmies'

Gastmusici:
Cello: Giselle Bentvelsen en Sophie Ehling
Viool: Natasja van Doesburg en Gudrun Blok
Altviool: Cora Hildering
Trompet: Storm Blok
Klarinet: Ben van der Wegen
Gitaar: René Meester en Marcel van Ling
Drums: Sergio Bisbal en Casper Hall
Koor in 'In Bluebeard's Garden:' Gudrun Blok, Caroline Ros, Catself, Anna Rallo, Karianne Hylkema.

Artwork: David Gosker (collages) en Karianne Hylkema (grafisch ontwerp).