Keyo

K.O.Brass

Bio K.O.Brass (Knockout Brass) Nederlands

Ooit, lang lang geleden, was er een muziekensemble wiens energie als een lopend vuur door Nederland raaste: Colin Benders’ The Kyteman Orchestra. Het was niet zomaar een orkest, maar een orkest dat bestond uit top professionals die allen een sterke achtergrond hadden in zeer uiteenlopende muziekdisciplines en improvisatie. Voor dit orkest had Colin Benders vijf bijzondere koperblazers nodig:

K.O.Brass

Maar eerlijk is eerlijk, we waren toen nog geen vast koperkwintet. Terwijl we in het orkest zaten werden we steeds dorstiger om niet alleen met elkaar als sectie te werken maar juist als band. Ideeën die in onze sectie opborrelden, wilden we ontwikkelen naar iets persoonlijkers. Toen wisten we het: we hadden een eigen ensemble nodig dat alle ruimte bood om de mogelijkheden binnen een koperkwintet uit te rekken tot in alle hoeken en gaten:

K.O.Brass

Maar de naam wisten jullie al.

Wat jullie wellicht niet weten, is dat we allemaal afkomstig zijn uit verschillende landen.
Maakt dat iets uit? Helemaal niet!

Behalve dat het wel uit maakt. Allemaal zijn we opgevoed in andere landen, hebben vijf uiteenlopende speelstijlen en benaderen onze disciplines op een manier uniek voor elk zijn eigen opvoeding. Een cocktail met zowaar een “knock-out” dreun.

Optreden is slechts één onderdeel van het recept: we componeren en arrangeren alles zelf. Met name de composities en arrangementen van Romain Bly en Kobi Arditi hebben ons vleugels gegeven. Hun gave is medeverantwoordelijk voor de interesse en waardering die vele andere musici en producenten in Nederland voor ons tonen. Dit heeft zich geuit in verschillende coproducties door het hele land. Zo hebben we met Typhoon (Podium Pop-up) en Wende DWDD) mogen werken, maar ook samen met het illustere Slagwerk Den Haag en Het Filiaal Theatermakers (Back To Oz).

En zowel

tot twee keer toe mogen touren bij Leo Blokhuis/Ricky Koole’s New Orleans theaterconcert

als

2 tours met het iconisch productiehuis van muziektheater Orkater.

OK, dat is een beetje gejokt. De tweede keer met Orkater werd wegens de pandemie afgezegd.
Wat ons niet weerhoudt om onze eerste volledige CD te mogen presenteren:

KEYO

Leuke titel, toch?

Bezetting

K.O.Brass
Not Your Average Brass Quintet
Vijf musici uit vijf verschillende landen:

Randell Heye (Suriname) trompet, bugel, bariton
Romain Bly (Frankrijk) trompet, hoorn, percussie
Robert-Jan Looysen (Nederland ) hoorn
Kobi Arditi (Israel) trombone, euphonium, toetsen
Patrick Votrian (Verenigde Staten) tuba, cimbasso, sousafoon