Les Heures du Jour

Frerick den Haan

Over Les Heures du Jour

‘Les Heures du Jour (Four Times Of The Day)’ van Frerick den Haan is een suite van vier gloednieuwe composities voor solo piano, vernoemd naar de gelijknamige poster tetralogie van Alphonse Mucha (1860-1939). Een sprookjesachtige wereld, toongezet op muziek, waarin de vier dagdelen aan bod komen. Met als vertrekpunt en inspiratiebron Ravel’s ‘Daphnis et Cloë’ suite, maar ook filmuziek, jazz en indiemuziek laat Den Haan zien dat er binnen het impressionisme nog steeds nieuwe paden te bewandelen zijn en vandaag de dag nog steeds relevant kan zijn. Een modern antwoord op Vivaldi’s Vier Jaargetijden zou je kunnen zeggen.

Frerick den Haan
Frerick den Haan is pianist en componist van voornamelijk neo-klassieke muziek. De uit Den Haag afkomstige muzikant creëert met zijn stilistische composities een eigen wereld waarin hij kan ontsnappen uit de dagelijkse hectiek van de dag; waar chaos verandert in orde en rust.

Den Haan haalt zijn invloeden uit muziek van oude meesters als Ravel, Debussy en Chopin, maar wordt daarbij ook beïnvloedt door hedendaagse componisten & bands als Hans Zimmer, Ólafur Arnalds, Jóhann Jóhannsson, Death Cab for Cutie en Nirvana. Altijd op zoek naar de juiste balans tussen (neo) klassiek, impressionisme, film- en indiemuziek waarbij hij de melancholie van de piano benadrukt.

Zijn muziek wordt door miljoenen luisteraars omarmd en gecureerd door de grootste ‘editorial playlists’ van Spotify en Apple Music. In 2021 belandde zijn muziek drie keer achter elkaar in Spotify playlists als: Classical New Releases, Instrumental Study, Atmospheric Piano and Piano Chill; Apple Music’s grootste neo-klassieke playlist. Samen met illustrator en animator Sarah Pannekoek componeerde hij meervoudig genomineerde muziek voor een korte animatiefilm (L’Étranger) welke te zien was op binnen-en buitenlandse filmfestivals waaronder FilmOneFest (USA), Framed Groningen (NL) and Longless Film Festival (IT).

Met wortels in jazz- en klassieke muziek heeft den Haan zich ontwikkeld tot een veelzijdig muzikant. Naast zijn eigen composities is hij actief als toetsenist voor de Nederlandse indiepopband Handsome Poets (bekend van de hits Sky On Fire, Dance The War is Over), verkoopt hij zijn eigen jazz cd’s in Japan, speelde met Hamid El Kasri; één van de grotere gnawa maâlems in Den Haag en componeert hij muziek voor NFT games van Haags kunstenaar Beer van Geer.

Bezetting

Compositie, piano, mixing & mastering voor digitale streaming - Frerick den Haan
Technisch advies - Erik Schurman & Mark Bruils
Vinyl mastering en persing - Multidisc Antwerpen
Artwork - Sanne Sprengers