Motel Coyote

Frans van Deursen

In 2015, het jaar vóór Donald Trump tot president van de Verenigde Staten van Amerika werd gekozen, reed Van Deursen van Los Angeles naar Miami. In 9 weken doorkruiste hij 17 staten op zoek naar nieuwe inspiratie en constateerde met pijn in het hart dat het land waar hij van hield failliet bleek. Hij reed ruim 12000 kilometer door een zieltogende natie. De massa morde, het volk was boos. Het resultaat werd in 2016 tot president verkozen, and we all know what a catastrofe he turned out to be.

Terwijl Van Deursen van Los Angeles door Californië, Nevada, Utah, Arizona, Colorado, New Mexico, Texas, Oklahoma, Arkansas, Louisiana, Alabama, Tennessee, North Carolina, Virginia, South Carolina en Florida naar Miami reed, gaf hij zijn ogen en oren goed de kost. Wie achter het stuur zit en over de eindeloze wegen zoeft, heeft zeeën van te vullen tijd. In zijn hoofd boetseerde hij zinnen, verhalen, liedteksten.

Pas in 2019, toen het presidentschap van Donald Trump steeds groteskere vormen begon aan te nemen, vond hij het tijd om het stof van zijn liedteksten te blazen. Met gitarist Wouter Planteijdt toverde hij aan de keukentafel zijn teksten om in songs. Hij haalde bassist Peer Wassenaar en Al McLachlan met zijn banjo, dobro en mandoline erbij en de band van Motel Coyote was compleet. Met producer Gerhardt Heusinkveld (o.a. Bean & The Fatback en Lavalu) werden 12 songs opgenomen. 12 indrukken van een road trip door een prachtig maar goeddeels kapot land, gebed in schurende Americana.

Uit de pers: “Je kunt je moeiteloos inleven in de landschappen, ervaringen, ontmoetingen en emoties, die de reis toen gekleurd hebben. Qua soundtrack kan zoiets tellen en we hebben er hier sinds een paar dagen een stel nieuwe huisfavorieten bij: The Westways Court Motel en Living off of Frenchmen Street worden hier nog iets vaker op repeat gezet dan de overige songs van deze heerlijke, eerlijke en bijzonder goed gespeelde en gezongen plaat.”

Bezetting

Gitaren: Wouter Planteijdt
Dobro, banjo, mandoline : Al McLachlan
Bas: Peter Wassenaar
Percussie: Gerhardt
Accordeon: Bob Fosko

Producer: Gerhardt Heusinkveld
Engineer: Gijs Coolen
Mastering: Frans Hendriks
Artwork: Jeroen Schoonderbeek
Photography: Tjimkje Prins