Naamu

Teun Creemers

Naamu is het nieuwe project van basgitarist Teun Creemers.
Als basgitarist, componist en initiator zoekt Teun altijd naar de perfecte balans tussen de verschillende rollen die hij als basgitarist kan aannemen. Zijn combinatie van West-Afrikaanse stijlen en meer bekende stijlen zoals pop en jazz zijn een uitstekende speelplaats gebleken om deze mogelijkheden op zijn instrument te verkennen; een karakteristieke richting die zijn muziek inneemt in de vorm van zijn nieuwe album genaamd Naamu, wat “ja, ik luister” betekent.

In Naamu mengt Creemers op meesterlijke wijze zijn liefde voor West-Afrikaanse muziek met jazz en groove muziek, waardoor een unieke mix ontstaat die hij “Malinke Groove Jazz” noemt. Met zijn uitgebreide ervaring als bassist in bands van verschillende West-Afrikaanse muzikanten, zag Creemers de noodzaak om zich te verdiepen in West-Afrikaanse muziek en al haar mogelijkheden, zonder zijn ervaringen in de Nederlandse jazzscene te verwaarlozen.

Om deze unieke mix te creëren, werkte Creemers samen met co-producer Sebastiaan van Bijlevelt en nam hij het grootste deel van het album op in de Galloway Studio in Nijmegen (NL). Het opnemen van Naamu was echter een wereldwijde inspanning, aangezien het album ook werd opgenomen in studio’s in Mali, de Verenigde Staten en Frankrijk. Dit zorgde voor een verscheidenheid aan ervaringen en geluiden die het album nog unieker maken.

De teksten van het album worden gezongen in het Bambara, een van de vele talen die in West-Afrika worden gesproken. De verschillende zangers van het album, zoals Kankou Kouyaté en Yacouba “Bloffou” Sagara, zingen poëtisch over thema’s als oorlog en vriendschap. De teksten van de eerste single van het album, À Nyininka, zijn bijzonder krachtig en laten veel aan de verbeelding over. Ze passen perfect bij het rauwe, denderende spel van de verschillende muzikanten op het album.

De verschillende muzikanten die hun bijdrage leveren op het album zijn Harouna Samake (kamale n’goni), Mamadou Diabate (balafon), Sefoudi Kouyate (kora), Yacouba Sagara (zang), Kankou Kouyaté (zang), Lassine Diarra (zang), Bah Kouyaté (zang), Eva Dembeler (zang), Jesse Schilderink (tenor), Miguel Boelens (alt/tenor), Mete Erker (basklarinet), Yoran Vroom (drums), Antoine Duijkers (drums/percussie), Yariv Vroom (percussie), Fantison Araby O’Bryan (percussie), Yannick van ter Beek (percussie) en Teis Semey (gitaar).

Naamu is wereldwijd warm onthaald en heeft uitsluitend opvallend lovende recensies ontvangen in gerenommeerde tijdschriften, kranten en blogs als Songlines (UK), Trouw (NL) en Musicmaker (NL). Daarnaast is Naamu genomineerd voor een prestigieuze Edison prijs in de categorie Global in 2023.

★★★★
“Creemers leidt de weg met zijn gitaarachtige benadering van het basspel. Naamu is dan ook een plezierige plaat vol aardse grooves en spetterende zang.” – Songlines Magazine

“Het resultaat van Naamu is: muziek die klinkt als de beste platen van Salif Keïta, met basspel dat op unieke wijze lijnen oppikt die normaal gesproken op de Marokkaanse guembri of de Malinese bass-n’goni worden gespeeld. Enorm virtuoos en ritmisch complex, maar o zo mooi.” – Mixedworldmusic.com

Bezetting

Labels: ZenneZ Records and One World Records

Mixed By – Sebastiaan van Bijlevelt
Mastered By – Alex McCollough
Artwork By – Alicia Martin Lopez
Photography By – Robin Wagenaar, Youri Lenquette, Carolina Vallejo and Fieke van den Hurk

Composed By – Teun Creemers
Lyrics By – Legre Thibaut, Kankou Kouyaté and Yacouba Sagara

Produced By – Teun Creemers and Sebastiaan van Bijlevelt
Recorded By – Sebastiaan van Bijlevelt (Galloway Studio Nijmegen)
Co-Recorded By – Legre Thibaut (Studio Bamako), MTG Productions (Paris) and Eric Kilburn (Wellspring Sound Studio Boston)

Translations By – Coleman Donaldson and Cherif Keita

Lead Vocals By – Kankou Kouyaté (1-7) and Yacouba Sagara (5)
Backing Vocals By – Kankou Kouyaté (1-7), Ami Dante (1, 3, 4, 6, 7), Lassine Diarra (1-7), Bah Kouyaté (2, 5), Eva Dembeler (5), Legre Thibaut (5) and Teun Creemers (5)

Kamele N’goni By – Harouna Samake (1-4, 6)
Kora By – Sefoudi Kouyate (7, 8)
Balafon By – Mamadou Diabate (3, 4, 6) and Balla Kouyate (4)
Guitar By – Teis Semey (4)
Djeli N’goni By – Teun Creemers (3)

Alto By – Miguel Boelens (3, 4, 6)
Tenor By – Miguel Boelens (2, 3, 5, 7) and Jesse Schilderink (1-7)
Bass Clarinet By – Mete Erker (2-7)

Drums/Percussion By – Antoine Duijkers (1-3, 5, 8) and Yoran Vroom (4, 6, 7)
Mandinka Percussion By – Fantison Araby O’Bryan (4, 6, 7)
Percussion By – Yannick van ter Beek (1, 3, 5) and Yariv Vroom (4, 6, 7)

Bassguitar By – Teun Creemers