Papel

Marlies Ruigrok

Papel is de debuut-EP van veelbelovend zangeres en theatermaker Marlies Ruigrok met vijf Nederlands- en Spaanstalige theatrale popsongs. De muziek vertelt over het verlangen naar een grote intensiteit en emotionaliteit van leven en een diepe verbinding met jezelf en met elkaar. Marlies haar indrukwekkende stem, de persoonlijke teksten en de eigenwijze bezetting met ijzersterke musici vormen een uniek geheel. Om over de bijzondere vormgeving nog maar te zwijgen.

De titel Papel is afgeleid van het Mexicaanse papel picado, wat letterlijk gesneden papier betekent. Het zijn de kleurrijke papieren slingers die je door heel Mexico ziet hangen met daarin uitgesneden verhalen. Papel picado wordt opgehangen om kleur aan het leven te geven en dat is precies wat Marlies met haar EP als uitgangspunt genomen heeft. Met muziek, verhalen, fotografie en kleuren geeft Marlies haar kleur aan het leven en dat heeft een bijzonder resultaat opgeleverd, haar ‘Papel’. Niet alleen de muziek valt op, maar ook de verfijnde vormgeving.

Het is vurig. Het is scherp. Het kreukt. Het kraakt. Het is zacht. Het is kwetsbaar. Como papel.

De songs komen uit de succesvolle voorstellingen AZUL en Zócalo die Marlies de afgelopen tijd maakte, beiden geregisseerd door gerenommeerd theaterregisseur Ruut Weissman. Marlies heeft een geheel eigen stijl op het snijvlak van popmuziek, chanson en wereldmuziek. De inspiratie uit Latijns-Amerika voor deze shows en voor Papel komt voort uit reizen die Marlies in Mexico en Cuba gemaakt heeft. Beiden hele verschillende landen, maar met eenzelfde soort groot gevoelsleven die haar enorm geraakt heeft. De muziek is grotendeels live opgenomen, het onderling samenspel is vooropgezet. De band bestaat uit een eigenwijze combinatie van instrumenten met drums, gitaar, sousafoon, trombone, tuba en piano. Eerder werd de muzikanten door de Theaterkrant “ijzersterke musici” genoemd.

In maart 2023 kwam de eerste single Ze danst uit, welke direct landelijk werd opgepakt door NPO Radio 5.
“Een bijzonder lied. Het is opvallend en zo anders dan anders. Tegelijkertijd een lekker nummer en een aanstekelijk pleidooi voor vrijheid.” – Hijlco Span, Volgspot, NPO Radio 5

“Ze danst valt op door Marlies’ trefzekere zang, de stuwende muziek en de tekst. Ik ben zeer benieuwd naar haar komende nummers.” – Kick van der Veer, Andermans Veren,
NPO Radio 5

Daarna volgde het krachtige lied ‘Con el dolor’ met een tekst van Juana Inés de la Cruz, een Mexicaanse dichteres uit de 17e eeuw. Een lied over de diepe, ziekmakende pijn die liefde kan veroorzaken en aan de andere kant de uitzinnige vreugde en gekte ervan.

In april 2023 volgde de gehele EP.
“Een intrigerend, authentieke en passioneel debuut!”
– Theo Volk, Music that needs your attention

Marlies heeft veel tijd en aandacht gestoken in de bijzondere vormgeving van de EP, wat een klein kunstwerk is geworden. Er is een poëtische fotoserie bij de muziek gemaakt en deze serie heeft vorm gekregen in prachtige liedkaarten, waar ook de verschillende kleuren – doorgaand op de inspiratie van papel picado – een bijzondere plek in hebben gekregen. Ook zit er een persoonlijke brief bij aan de luisteraar. Deze EP wil je niet alleen online luisteren, maar absoluut in handen hebben!

Over Marlies
Marlies Ruigrok is zangeres en theatermaker. Ze wordt geroemd om haar eigenzinnigheid, indrukwekkende stem en sterke theaterpersoonlijkheid. Met haar eerste voorstelling AZUL won ze De Entreeprijs op Festival Boulevard. Met haar tweede voorstelling Zócalo tourde ze door heel Nederland en won de Waterweg Cultuur Publieksprijs. In 2023 bracht ze haar debuut-EP PAPEL uit welke lovend werd ontvangen. Ook werd ze verkozen tot Beste Artiest op de Pop Delft Awards. Daarnaast ging haar nieuwe voorstelling De Kleur Oranje in première, lovend ontvangen door pers en publiek. Momenteel speelt ze (theater)concerten, haar voorstelling De Kleur Oranje en schrijft ze aan nieuw werk.

“Ruigrok is een sterke theatrale persoonlijkheid en begenadigd zangeres. Ze weet met alle genres raad en is een genot om naar te luisteren.”
– Theaterkrant

Bezetting

Bedacht en ontwikkeld naar een idee van Marlies Ruigrok Drums: Arend Niks Gitaar: Andreas Suntrop Piano: Andrea Vasi Sousafoon, trombone en tuba: Peter Keijsers Zang: Marlies Ruigrok Opname en mixage: Hans Ravestein (Groenland Studios) Productie: Boudewijn Ruigrok, Marlies Ruigrok Mastering: Darius van Helfteren (Amsterdam Mastering) Label: Selles Music Fotografie: Dion Bierdrager Assistent fotografie: Tommie Janssen Visagie: Jitske Serné Concept vormgeving: Marlies Ruigrok Vormgeving: Asja Keeman (Studio Asja Keeman) Deze EP is tot stand gekomen dankzij financiële steun van: Sena Muziekproductiefonds, Investeringsfonds Muziek, Buma Stemra, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Leve het Geven, Prins Bernard Cultuurfonds en alle donateurs via Voordekunst