Pisendel. Neue Sonaten

Scaramuccia

Pisendel. Neue Sonaten
Wereldpremière opname door Ensemble Scaramuccia

Deze opname bevat de wereldpremière van niet-gepubliceerde werken van Johann Georg Pisendel, concertmeester van het orkest van Dresden en een van de grootste virtuozen van de 18e eeuw. De ontdekking kwam tot stand bij het onderzoeken van zijn persoonlijke muziekcollectie. Deze collectie is, vanwege haar soort en grootte, een van de belangrijkste en meest unieke in Europa, en haar bestaan is bijna wonderbaarlijk, aangezien ze door de geschiedenis heen verschillende bombardementen heeft overleefd. In 1896, na meer dan honderd jaar vergetelheid, werd het ontdekt en overgebracht naar de SLUB (Die Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek, Staats- en Universiteitsbibliotheek van Saksen) waar het tot op de dag van vandaag bewaard wordt.

Deze immense collectie bevat, naast werken van grote componisten als Vivaldi, Händel en Telemann, een schat aan anonieme werken, waarvan er de afgelopen jaren dankzij grondig onderzoek enkele zijn geïdentificeerd. Enkele geïdentificeerde manuscripten zijn te danken aan Javier Lupiáñez – musicoloog en leider van Scaramuccia. Dit jaar wist hij meerdere vioolsonates – die tot nu toe anoniem bleven – te identificeren als echte Pisendel-werken. Deze bevindingen zijn van groot belang, omdat de catalogus van de werken van Pisendel momenteel vrij klein is. Alleen al de schoonheid en virtuositeit van deze stukken waren zonder twijfel voldoende reden om in deze opname een van de grootste virtuozen van de 18e eeuw te herontdekken.

Scaramuccia is een ensemble gespecialiseerd in het onderzoek en de uitvoering van instrumentale barokmuziek, opgericht door violist en musicoloog Javier Lupiáñez, en gevormd door hemzelf, celliste Inés Salinas en klaveciniste Patrícia Vintém. In zijn tienjarig bestaan heeft Scaramuccia zich gevestigd als een uniek en origineel project in de Europese Oude Muziek-scene. Hun muzikale discours wordt geroemd om zijn oprechtheid gecombineerd met een intellectuele benadering. Ze hebben deelgenomen aan tal van Europese festivals en hebben opgetreden in Nederland, Portugal, Spanje, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, Polen en Slovenië. Ze hebben opgenomen voor de Nederlandse radiostations Concertzender en Radio 4, en de platenlabels Ayros en Snakewood Editions.

Naast andere mijlpalen heeft Scaramuccia het voorrecht gehad om voor het eerst werken van Vivaldi en Pisendel toe te schrijven, in première te brengen en op te nemen, de publieksprijs te winnen op de Göttinger Reihe Historischer Musik International Competition en acht nominaties te behalen voor de ICMA- en Opus Klassik-prijzen voor hun opnames en halve finalisten zijn voor de REMA European Early Music Awards in de categorie “Heritage and Repertoire” voor hun project “The Cabinet II Project”.

Bezetting

Producent: Snakewood Editions Opname en master: Erik de Goederen Opnameproducent: Giorgos Samoilis Editie: Javier Lupiáñez Editie assistenten: Inés Salinas & Patrícia Vintém Ontwerp en teksten: Javier Lupiáñez Vertaling: Jennifer McDonald