remembering John Abercrombie

Ed Verhoeff, Adam Nussbaum, Hein van de Geyn

‘The John Abercrombie Tribute ft. Ed Verhoeff, Adam Nussbaum, Hein van de Geyn’ is een samenkomst van drie musici die ieder afzonderlijk en gezamenlijk een band hebben met de in augustus 2017 overleden Amerikaanse gitarist/ componist John Abercrombie (16 dec 1944/ 22 aug 2017).
John nam sinds de jaren ’70 tientallen klassiekers op voor ECM met grootheden als o.a.: Kenny Wheeler, Paul Bley, Jack de Johnette, Lonnie Smith, John Surman , Charles Lloyd, Vince Mendoza, Joe Lovano, Michael Brecker en Peter Erskine.
Hij is te beluisteren op 54 Cd’s als bandleider en op meer dan 180 Cd’s als sideman.
Op dit album staat het werk van John centraal en wordt uitgevoerd door deze bijzondere samenkomst van aan elkaar gewaagde musici die als geen ander een persoonlijke touch kunnen geven aan deze selectie uit John zijn rijke oeuvre.

Voor initiatief nemer van dit project Ed Verhoeff (gitaar) was John reeds een belangrijke inspiratie en ‘richting-aangever’op jonge leeftijd. Het duurde niet lang dat Ed werd gevraagd deel te zijn van de ‘Europese versie ’ van ‘Hein van de Geyn’s Baseline’ als schaduwband van de Amerikaanse evenknie waar John reeds deel van uitmaakte. Hieruit ontstond een intensieve samenwerking. Een absoluut hoogtepunt hierin is de cd opname van ‘The Guitar Album’ en een reeks concerten waar zowel Ed als John deel van uitmaakten.

Adam Nussbaum (drums) heeft als één van John’s favoriete drummers sinds de jaren ‘90 deel uitgemaakt van verschillende bands en opname sessies waaronder the Nuttree Project ( John Abercrombie, Adam Nussbaum, Jerry Bergonzie & Gary Versace) en de groep John Abercrombie, Adam Nussbaum & Dan Wall.

Hein van de Geyn (contrabas ) heeft naast zijn deelname aan het John Abercrombie trio tijdens zijn verblijf in de USA, John deelgenoot gemaakt van zijn eigen trio ‘Baseline’ waarmee ze ook een viertal albums opnamen.

Bezetting

Ed Verhoeff guitar
Adam Nussbaum drums
Hein van de Geyn double bass
Chris Weeda recording and mixing.