Sketchbook of Dreams

Tom van der Zaal

De Haagse saxofonist Tom van der Zaal, won in het verleden al verschillende awards en is daarnaast actief in binnen- en buitenland. In 2019 bracht hij zijn debuutalbum ”Introducing Tom van der Zaal – Time Will Tell” uit met de New Yorkse gitarist Peter Bernstein, wie nog steeds wordt gezien als één van ’s werelds meest toonaangevende jazzgitaristen van de afgelopen 30 jaar. Daarnaast deelde Tom het podium met artiesten als Roy Hargrove, Gary Bartz, Vincent Herring, Rob van Bavel, Peter Bernstein, Greg Hutchinson, Peter Beets en werd zijn debuut album door verschillende media zeer positief ontvangen met quotes als:

Jazz Journal UK
‘The Dutch Altoist’s debut is self-released with a confidence that might make record companies big and small wonder if they’ve missed a trick”

Rootstime
”After all compliments that I have shared regarding the international jazz scene, I am delighted to the same regarding The Netherlands with the discovery of a new Dutch rising star”

Als gevolg van de pandemie besloot hij om een deel van zijn album te herschrijven voor strijkers en onder de naam Sketchbook of Dreams. Het project is een samenwerking tussen jazzkwartet en strijkersorkest en valt het best te omschrijven als: lyrisch, melancholisch, intens, toegankelijk, cinematisch, rooted en altijd met een collectieve sound en forward motion. De muziek op dit album is een cross-over met invloeden uit jazz, klassiek en Braziliaanse muziek en heeft de kracht om bijna beeldend over te komen zoals film dat doet.

Het volledige album ”Sketchbook of Dreams” is via PIAS Holland (o.a. Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy) op 20 oktober jongstleden uitgebracht en heeft inmiddels meer dan 196.000 streams behaald. Voor dit project is exclusief de samenwerking aangegaan met meervoudig Grammy-Award winning engineer Dave Darlington, die bekend is van samenwerkingen met o.a. Madonna, Sting, George Benson, Ron Carter en vele anderen.

Inmiddels zijn de twee eerste officiele ”sold out” album release concerten in Den Haag en Den Bosch een feit en zal de muziek van Sketchbook of Dreams te horen zijn tijdens zijn tournee in Indonesie tussen 16 en 26 november 2023.

Sketchbook of Dreams is te beluisteren via alle online streamingdiensten zoals Spotify!

Bezetting

Tom van der Zaal: alto saxophone/ bandleader
Rob van Bavel: piano
Matheus Nicolaiewsky: double bass
Tim Hennekes: drums

Conductor: Rob Horsting

Viool
1.Esther Wustenhoff
2. Milka Maloteaux
3. Marina Meerson
4. Annelieke Marselje
5. Evelien Jaspers
6. Ephraim Feves
7. Nina Zuure

Altviool
1. Eduard Ataev
2. Mark Mulder

Cello
1. Marjolein Nieuwenkamp
2. Dionne Nijsten