Smile

Marcia Bamberg Swing Quartet

Vier gepassioneerde muzikanten + liefde voor gipsyjazz = een prachtig album

Onder begeleiding van John Ligthart en Ronald Weel op gitaar en Daniël Gueli op contrabas zingt Marcia Bamberg met veel passie de meest prachtige Franse en Engelse Gipsy jazz liedjes.

De “Gipsy” of “Manouche” jazz is in de jaren dertig binnen de Roma-zigeuner gemeenschappen in Parijs ontstaan. Deze sterk ritmische muziek is
een vermenging van Franse Musette, jazz- en swingmuziek uit Amerika en zigeunermuziek. Het is de eerste jazzstijl die in Europa ontstond.

De grondlegger van deze stijl is de in 1910 in België geboren Sinti-gitarist Django Reinhardt die samen met violist Stéphane Grappelli het ensemble “Quintette du Hot Club de France” vormde. In dit ensemble was de line-up zeer kenmerkend voor deze stijl van muziek: het waren allemaal snaarinstrumenten.

In de afgelopen eeuw hebben vele grote muzikanten de Gipsy jazz à la Django Reinhardt in ere gehouden, ten gehore gebracht en opgenomen. Deze opnames zijn voornamelijk instrumentale versies van liedjes waarbij van origine teksten zaten die gezongen werden.

Op het album ‘Smile’ heeft Marcia de zang teruggebracht in de nummers om Gipsy jazz muziek toegankelijker te maken voor een groter en misschien ‘nieuw’ publiek, dat meer gecharmeerd is van muziek met zang en op deze manier deze prachtige traditionele muziekstijl kan leren kennen en waarderen.

Het album wat 13 november uit is gebracht, is te beluisteren via de diverse streamingsites. Het vinyl album zal medio februari 2023 uitkomen en is nu al te bestellen via de website.

Bezetting

Zang - Marcia Bamberg
Gitaar - John Ligthart
Gitaar - Ronald Weel
Contrabas - Daniël Gueli

Produced & distributed - Marcia Bamberg Music
Producing, engeneering & mixing - Lucas Meijers van The Eminent Studio/Suma201 Leiden
Album cover design - Anouk Regensburg & Marcia Bamberg
Mastering & pressing - Record Industry Haarlem
Front cover photo - Mireille Molenaar
Back cover photo's - Sebastiaan van Stam

Special thanks to:
Guest accordionist titelsong 'Smile' - Nuno Reis
Sena productiefonds