Storyboard II: Late in the game

Zettai

Zettai, opgericht in maart 2019, is een innovatief jazztrio met Thijmen Schoute op toetsen, Florean Kruijswijk Jansen op basgitaar en Eva Korse op drums. Ze brengen een verrassende mix van muzikale invloeden en hechten veel waarde aan artistieke vernieuwing. De composities worden vaak opgebouwd vanuit een symfonische structuur, met heldere contrasten tussen de delen. Het trio haalt bovendien inspiratie uit een breed scala aan muziekstijlen als hiphop, funk, soul, gospel, Braziliaanse en klassieke muziek. Wat ook opvalt is de invloed die je hoort uit de typische game- en animé-soundtracks afkomstig uit Japan. Muziek kan volgens Zettai gepresenteerd worden op vele verschillende manieren. Met hun nieuwste projecten Fight Your Inner Demons en Dreams In Color onderscheidt Zettai zich door het gebruik van virtual reality en gaming.

Fight Your Inner Demons bestaat uit acht nummers, met bijbehorende virtuele ruimtes die naadloos in elkaar overlopen bij het wisselen van de muziekstukken. In plaats van simpelweg mee te spelen met vooraf opgenomen video’s, maakt het trio een live VR-ervaring waarbij een mimespeler (Pleuni Veen) interactief met de band optreedt. Wat de mimespeler ziet in haar VR-bril, ziet het publiek ook op een groot projectiescherm en kruipt als het ware in het hoofd van de performer. Aan ieder van de acht stukken ligt een verhaal of demon ten grondslag; verhalen over hoe je te verhouden tot tradities, of tot het wonen in een buurt vol sociale problemen.

In het verlengde van Fight Your Inner Demons greep Zettai een ander opmerkelijk project aan: een artistieke videogame die in de plaats komt van een traditionele videoclip bij hun single Dreams I Have . Met de game, ontwikkeld door Nijmeegse makers Luuk Linders & Gil Vilhena de Oliveira, nodigt Zettai het publiek uit om op een interactieve manier naar de single te luisteren, die enkel in zijn geheel beluisterd kan worden door de game helemaal uit te spelen. Naast de online videogame ontwikkelden ze ook een live-versie welke in de show gespeeld wordt.

Bezetting

Thijmen Schoute - piano, rhodes, synthesizers Florean Kruijswijk Jansen - basgitaar, contrabas Eva Korse - drums Mario Silva - opname Efraïm Trujillo - opname Florean Kruijswijk Jansen - mix alle nummers Jasper Zuidervaart - mixbijdrage aan Supernova & Dreams I Have Renzo van Riemsdijk - mastering Merel Barends - coverart Thijmen Schoute - composities Thijmen Schoute, Bartho Staalman, Florean Kruijswijk Jansen, Eva Korse - arrangementen