the Gentle Insult

Edgar van Asselt

Nieuw album: ‘The Gentle Insult’ door: Edgar van Asselt
pre-release start 1 jan, 2023
Release datum: Vrijdag, 13 jan, 2023
label: Left to Write Music

‘The Gentle Insult’ luidt de prikkelende titel van de nieuwe release van componist, producer en pianist Edgar van Asselt. Dit kleurrijke, energieke album bevat negen gloednieuwe composities die jazz, latin, pop en klassieke muziek laten samensmelten tot een warm klinkende plaat. Samen met de veelgeprezen muzikanten Jeroen Vierdag op bas en Jorge Rossy op drums en vibes, produceerde Van Asselt een album beïnvloed door absurdisme, surrealisme en semantische inventies.

Van Asselt beschouwt zijn album als ‘een outside-the-box, absurdistisch muzikaal antwoord in verwarrende tijden’. Hij liet zich inspireren door bonte verzameling aan indrukken, zoals de tijdloze quote ‘I Love it When a Plan Comes Together’ uit de ongekend populaire jaren ‘80-serie ‘the A-team’. De alomtegenwoordige media aanwezigheid van tycoon en virusbestrijder Bill Gates deed hem afvragen wat het geluid van ‘Bill at the Gates’ zou zijn. Tijdens een schrijf pauze verwonderde hij zich kijkend naar de wolken over de ‘Madness of the Clouds’.

Van Asselt wilde de spontaniteit van een live studio opname combineren met een eigentijds geluid. Om dat te bereiken voegde hij VST’s (Virtual Studio Technology, samples) toe aan de live opnames. Hierdoor klinkt het album meer orkestraal dan een traditioneel jazztrio en blijft plezier en interactie centraal staan. Het mixen en masteren vermengde deze twee invloeden tot een open en warm klinkend album.

Voor dit project werkt Van Asselt samen met drummer Jorge Rossy en bassist Jeroen Vierdag. Rossy’s indrukwekkende cv vermeldt samenwerkingen met Brad Mehldau, Paquito D’Rivera en Kurt Rosenwinkel. Vierdag is een veelzijdig bassist die zowel aan de zijde van een pop gigant als Caro Emerald te vinden is als bij jazzmusicus Anton Goudsmit. De composities bieden een muzikale blauwdruk die veel ruimte laat voor spontane muzikale bijdragen, wat leidt tot hoorbaar speelplezier.

Als veelzijdig pianist, docent, componist en producer werkte Van Asselt onder meer met David Schnitter, Lucy Woodward en Jorge Vistel. Daarnaast leidde hij cultuur participatie projecten en is hij artistiek directeur van Stichting WorldTown Music, die een veelvoud aan muzikale evenementen en educatieve projecten organiseert.

Bezetting

Musicians:
Edgar van Asselt (piano, fender rhodes, VST’s, whistles)
Jeroen Vierdag (bass)
Jorge Rossy (drums), vibes on ‘Smokes and Mirrors’

Composed and produced by Edgar van Asselt.

Recorded August 2&3, 2021 by Frans de Rond
Mixed by Jasper Verburgh
Mastered by Michiel Cornelisse at Blaisdell Studio
Artwork by Gadzstudio
Video recording and editing: Harold Versluijs