Transcending Liszt Volume 1

StarkLinnemann

Transcending Liszt is een indrukwekkende album van ongekende kwaliteit. Verschillende werken van Franz Liszt worden op moderne wijze uitgevoerd door het StarkLinnemann Trio. De composities worden in zijn geheel getransformeerd naar deze tijd en moderne harmoniën en hippe grooves worden toegevoegd zonder de ziel van de muziek te beschadigen. Ook avontuurlijke improvisaties ontbreken niet op dit album. De muziek van Transcending Liszt kent een grote diversiteit aan stijlen waardoor deze het beste kan worden omschreven met de term Universal Crossover Music.

Hungarian Rhapsody is bijvoorbeeld heel Braziliaans van karakter. Hierdoor krijgt het stuk een aanstekelijke feestelijkheid gecombineerd met frivole virtuositeit. Zoals vaak bij StarkLinnemann is er sprake van een oneven maatsoort. Het trio gaat hiermee graag het experiment aan waardoor een klassiek thema telkens in een andere ritmische context wordt geplaatst. Dit levert natuurlijk interessante invalshoeken op.
Ook in Vallée d’Obermann wordt gebruik gemaakt van een oneven groepering van de maat en dit stuk heeft voorzichtige afro Cubaanse invloeden. Hoewel het de introverte kant van Liszt laat zien, is in de versie van StarkLinnemann de Lisztiaanse virtuositeit overeind gebleven waardoor het nodige muzikale vuurwerk niet zal ontbreken. Zelfs de religieuze kant van Liszt komt aan bod in Ave Maria. StarkLinnemann laat zien dat ook religieuze muziek uit de 19e eeuw op overtuigende wijze kan worden vertolkt door een jazz trio anno nu.
En Liebestraum…, dat blijft een verrassing!

De formatie StarkLinnemann is als geen ander in staat muziekhistorische tijdvakken en geografisch bepaalde verschillen in muziekstijlen met elkaar te verbinden. Hun succesvolle crossover projecten waarbij klassieke meesterwerken zijn vertaald naar een overtuigend 21e eeuw idioom zijn door binnen- en buitenlandse pers zeer positief ontvangen. Met overdonderende concerten op vele festivals en in o.a. Alexandrinsky Theater in St Petersburg en Het Concertgebouw in Amsterdam heeft StarkLinnemann inmiddels een onuitwisbare indruk achtergelaten op de nationale en internationale muziekscene.

Bezetting

Paul Stark - piano, recomposition
Maciej Domaradzki - acoustic bass
Jonas Linnemann - drums, percussion, recomposition

Recording at Bauer Studios
 November 6, 2021, Ludwigsburg, Germany


Recording Engineer - 
Philipp Heck


Digital Mixing 
January 19, 2022, Ludwigsburg, Germany


Digital Mastering at Bauer Studios
 February 27, 2022, Ludwigsburg, Germany


Mixing and Mastering Engineer - 
Philipp Heck


Producer of the Recording Session - 
Jonas Linnemann


Producer
Jonas Linnemann

Executive Producers
 - Universal Crossover Music Records


Photography - 
Jacquelien Wielaard


Layout and design
 - Jonas Linnemann

Track Listing
01 | Liebestraum  F.Liszt / J. Linnemann
02 | Hungarian Rhapsody No.2  F. Liszt / J. Linnemann
03 | Ave Maria F. Liszt / P. Stark
04 | Valée d’Obermann F. Liszt/ P. Stark