Traveling East

Jan Wouter Oostenrijk

Over Traveling East..

Sinds de jaren 90 maakt Jan Wouter opmerkelijke cross-overmuziek geïnspireerd door de Midden-Oosterse en Noord- Afrikaanse cultuur, die hij gemakkelijk versmelt met zijn westerse roots. Bijeengebracht onder de tags Sharqi, Blues, Maghreb, Jazz, neemt hij je met zijn fascinerende gitaarspel mee op een magische reis.

Traveling East is zijn 6e soloalbum, en dit keer uitgebracht op Mountain Records. De akoestische western gitaar staat hier centraal als solo instrument, sprankelend en verrijkt met oosterse microtonale klanken door extra kwarttoon fretten op de gitaarhals, die hij zelf heef laten aanbrengen.

In de solostukken speelt Jan Wouter Taqsim, gebaseerd op klassiek Arabisch maqam spel. In een meeslepend verhaal reist de melodie door een duizelingwekkend labyrint, van adembenemende sterrennachten tot wilde achtervolgingen in de woestijn. Geraakt door grote Ud spelers als Munir Bachir en Simon Shaheen wordt traditioneel luitspel op creatieve wijze teruggebracht naar de gitaar. Een hereniging met de oorspronkelijke voorvader.
De duotracks klinken rijk en vol, elektronisch geproduceerd met gelaagde opnames en soundscapes. In de eigen composites en traditonials klinkt de verwantschap met jazz en blues door in de geïmproviseerde frases en akkoordstructuren. Jan Wouter wordt begeleid door meester percussionist Nasser Salameh uit Jordan, die met smaakvolle poly ritmische grooves een geweldige swingende bijdrage aan het album heef geleverd.

Over Jan Wouter

Jan Wouter Oostenrijk (JWO) is een gerenommeerd internationaal artiest, die bekendheid verwierf met zijn crossovers tussen jazz, blues, rock, Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse muziek. Oorspronkelijk opgeleid als westerse gitarist in de tradities van jazz en klassieke muziek, behaalde hij tijdens de corona impasse zijn masterdiploma in Midden- Oosterse improvisatie, waar hij onderzoek deed naar melodisch maqam spel en dat vertaalde naar kwarttoon gitaar. Hij toerde met zijn band in Europa, Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Jordanië en Soedan. Hij voltooide zijn professionele studie jazzgitaar aan het Conservatorium in Amsterdam (1994), waar hij ook sinds 25 jaar zijn eigen gitaarschool runt. Hij ontving de “Gouden Notenkraker” prijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse livemuziek met de Marokkaanse formate Raï-land en een Radioindy “Golden Artist” award in de USA voor zijn album Maghreb Jazz guitar. Zijn cursus Desert Blues is uitgebracht door Truefire educators USA.

Releases:

– Open up your eyes (2000)
– Meet the rhythms of Rai (2003)
– Maghreb Jazz Guitar (2006)
– Sharqi Blues (2013) f. Karim Ziad
– Gnawa in Your Soul(2015) f. Voice Arab finalist Farid Ghannam
– We are Connected (2017) on Mountain records
– Desert Blues guitar (2018) video course on Truefre Educators
– Traveling East (2023) on Mountain records

Video clip: https://youtu.be/9BA_4oywK80
Tourdates: https://www.maghrebjazz.nl/tour-dates/
Facebook: https://www.facebook.com/janwouteroostenrijk/
Facebook: https://www.facebook.com/JWO.Sharqiblues.Maghrebjazz
YouTube: https://www.youtube.com/janwouteroostenrijk
Instagram: htps://www.instagram.com/janwouteroostenrijk
Spotify: http://bit.ly/2v3rZqO
iTunes: http://apple.co/2wvneqx

More info and contact:

Jan Wouter Oostenrijk (JWO MaghrebJazz & SharqiBlues)
Official site and shop www.jwo.nu
Mobile +31 6 275 22 715
Email info@maghrebjazz.nl

Bezetting

Jan Wouter Oostenrijk - gitaar Nasser Salameh - percussie Composed, arranged and produced by Jan Wouter Oostenrijk Mixed by Paul Power Mastering Wessel Oltheten