Treasure Keepers

Ad Vanderveen

Ad Vanderveen heeft een reputatie opgebouwd als een van de beste singer / songwriters in het nieuwe folk- en rootgenre. Hoewel hij als Nederlander is geboren (Hilversum, 1956), is de helft van zijn familie Canadees en tot dit deel van de wereld zijn zijn muzikale wortels terug te voeren. Sinds de dagen voordat het Americana heette, verkent Ad zijn songwriting-muze door een mix van rock-‘n-roll, folk en country, en werkte hij in veel bands voordat hij zijn eigen stem vond als soloartiest in de vroege jaren 90. Zijn muziek omvat een breed scala aan stijlen, van intieme akoestische liedjes als soloartiest, met zanger en metgezel Kersten de Ligny, tot expressieve en uitgebreide elektrische improvisatie met zijn garageband The O’Neils, en alles daartussenin.
Het album werd solo in een studio/theatersfeer zonder publiek, het bevat negen en een half nieuwe originele nummers en anderhalve covers. De inhoud en poëzie zijn van persoonlijke en spirituele actuele aard en worden centraal gehouden, omlijst door een verscheidenheid aan geluiden, variërend van luchtig akoestisch tot grungy elektrisch.

Beginnend met een toewijding aan collega, vriend en mentor David Olney, die onlangs is overleden, gaan Vanderveens liedjes over onderwerpen als leven en dood, creativiteit, verandering en pandemische tijden, maar ook liefde die dit alles overstijgt in enkele meer meditatieve stukken. De schijf eindigt met Motherland, een grungy elektrische vertolking van het Nederlandse volkslied, waarbij Vanderveens eigen teksten het naar een universeler en spiritueler niveau brengen. De andere cover op Treasure Keepers is ‘If I Can Do It So Can You’ van Lee Clayton, een nummer waarvan Ad beweert dat het eind jaren zeventig een levensveranderende impact op hem had. Hoewel de uitvoeringen spontaan en minimaal zijn, is de soundscape ingewikkeld en is deze gerealiseerd met behulp van de beste mensen en apparatuur die beschikbaar is op het gebied van audio.
tracks:
01 David and Goliath
02 Treasure Keepers
03 End Of Me and You
04 Sixty Thousand Thoughts
05 Death Is For Others
06 Looking Through Your Eyes
07 Puppet Show
08 Times Like these
09 If I Can Do It, So Can You
10 Lonely You Are
11 Motherland

Bezetting

Bert van der Wolf
David Olney
Rapheala Danksagmueller
Kiddo van der Veen
Jerry Kooyman
Benjamin van der Veen