versplinterd / verwonderd

THYRZA

Een stem met een onmiskenbaar eigen geluid en indringende Nederlandstalige teksten. THYRZA is een project van zangeres en songwriter Thyrza van Dieijen. Ze maakt kwetsbare en krachtige muziek die direct onder je huid kruipt. Op vrijdag 16 september is haar debuutalbum ‘versplinterd / verwonderd’ uitgebracht. Een eerlijk, gelaagd en puur album.

“Het album gaat over schoonheid vinden in de chaos die leven heet.” Want chaos, dat was het leven tijdens het maken van deze plaat. Een pandemie die het leven stillegde en tijd leek te geven om te schrijven. Maar tijdens het maakproces kreeg ze zelf corona, werd haar vader ziek en was ze nog net op tijd hersteld om afscheid van hem te nemen. Na zijn overlijden ontstonden nieuwe nummers en zo werd het album ook een eerbetoon aan hem.

THYRZA: “Rouw is rommelig, chaotisch, het neemt ruimte in. Zoveel ruimte, dat ik niet anders kon dan erover schrijven. De nummers die ik al had geschreven sloten naadloos aan bij de nieuwe tracks. Mijn vader kreeg op jonge leeftijd een beroerte, waardoor hij moeilijk kon lopen en spreken. Ik heb hem nooit gezond gekend. Dat hij zo lang in mijn leven zou zijn, had ik nooit verwacht. Zijn optimisme en levenskracht waren een grote inspiratiebron bij het schrijven.”

Over THYRZA
Dat THYRZA het niet schuwt om over kwetsbaarheid te schrijven, liet ze al horen met haar debuut EP (on)breekbaar leven die in 2020 uit kwam. De EP is op Spotify meer dan 300.000 keer beluisterd en leverde haar airplay op NPO Radio 1, 2 en 5. Met de al verschenen singles ‘Vuur’, ‘Donker’, ‘In de luwte’ en het aangrijpende ‘Soldaat’, zette ze zich op de kaart als een Nederlandstalig poptalent om in de gaten te houden. THYRZA was onderdeel van Popronde 2021 en stond dit jaar onder andere op het Oerol festival. Het album is geproducet door Wannes Salomé (Klangstof). De singles stonden o.a. in de playlists New Music Friday, Je Moerstaal en IndiepuntNL op Spotify.

Eerder in de pers
3voor12 Rotterdam: “Na de liveshow van THYRZA bij de popronde pre-party noteren we: alles klopt. Het verhaal, de toffe poëzie en de nummers. Ze past in een theatrale setting. De nieuwe Wende of Eefje?”
Dansende Beren: “Ook met ‘In de luwte’ levert THYRZA weer een parel af.”
CamielMusic: “Muziek kan je op alle vlakken raken en dat is absoluut iets wat THYRZA presteert.”
Musicmaker Magazine: “De liedjes kruipen meteen onder je huid. Een verbluffend sterke debuut-EP, waarmee er heel wat deuren voor haar zullen openen.”

Bezetting

Tekst & muziek: Thyrza van Dieijen
Productie: Wannes Salomé
Synths: Wannes Salomé
Piano (Wieg me, Versplinterd, Soldaat, In de luwte): Ferry Lagendijk Piano ‘Drijfijs’: Wannes Salomé
Drums: Joost Wesseling
Hoorn: Robert-Jan Looysen
Bas: Daniël Eskens
Flugelhorn: Quirijn Vos
Trombone: Efe Erdem
Blazersarrangementen: Quirijn Vos & Wannes Salomé Co-productie ‘Drijfijs’: Rob Peters
Piano & compositie ‘Hoe je valt’: Serge Dusault & Thyrza van Dieijen Vocal engineer: Quirijn Vos
Mixage: Sam Jones, Studio Joneski
Mastering: Alex Geurink
Digitale distributie & promotie: LAB Music