Wandrers Nachtlied

Het Medtner Project - Ekaterina Levental & Frank Peters

Mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters presenteren 4e album in de reeks van 5 CD’s ‘Wandrers Nachtlied’. Dit album toont, in tegenstelling tot de eerdere Russisch-talige liederen, de Duitse wortels van de Rus Nikolai Medtner en bevat vroege Duitstalige liederen op teksten van Goethe en Heine.

Nikolai Medtner had Duitse wortels, in zijn ouderlijk huis werd zelfs Duits gesproken, en het is dan ook niet vreemd dat Medtner een bewonderaar van de Duitse cultuur was. Componisten als Beethoven, Schumann en Brahms waren voorbeelden. Voeg daarbij de gedichten van Goethe en Heine en je hebt een ideaal recept voor mooie muziek.
Indringende liederen over eeuwige thema’s, eenvoudig en tijdloos, geschreven tussen 1904 en 1909. Ze lopen vooruit op het verlangen van de vele Russische migranten die hun land verlaten na de revolutie in 1917, waaronder Medtner zelf. Een verlangen naar daar waar je niet bent, naar degene die je niet bent.

Wandrers Nachtlied is de vierde van een serie van vijf cd’s, waarop alle 107 liederen van de Russische componist en pianist Nikolai Medtner (1880-1951) worden vastgelegd. “Deze bovenaardse en onwaarschijnlijk mooie liederen zijn nog nooit eerder integraal opgenomen”, zegt Ekaterina Levental. “Dat is onbestaanbaar. Deze muziek moet gedocumenteerd worden en beschikbaar zijn. Daar maken wij ons levenswerk van.”

Over Nikolai Medtner
“We create nothing, everything is already there. We only discover.” Dit was het credo van Nikolai Medtner. Hij zag zichzelf als medium, als doorgeefluik van waarheid die op ontdekking wacht. Hij geloofde sterk in de autonomie van de muziek als kanaal om deze waarheid te vertellen. Maar tegelijkertijd was Medtner een ambachtsman, toegewijd, eerlijk, verantwoordelijk, slijpend en werkend aan zijn meesterwerken. Zijn leven kan opgedeeld worden in drie periodes: de Russische periode (1880-1921), de jaren van omzwervingen, waarin hij zowel in Duitsland als in Frankrijk leefde (1921- 1935) en zijn Engelse periode (1935- 1951). Engeland zou het land worden waar hij na Rusland de meeste erkenning kreeg.

Pure Sound Award
Met hun eerste Medtner-album Incantation wonnen Ekaterina Levental en Frank Peters in 2021 de Pure Sound Award, de belangrijkste Russische muziekprijs. De prijs wordt uitgereikt door de Russische Muziek Unie, het grootste orgaan voor klassieke muziek in Rusland. Alle 3 eerder uitgebrachte cd’s zijn tot nu toe lovend besproken in de binnenlandse en internationale pers.

Bezetting

Ekaterina Levental (mezzosopraan) & Frank Peters (piano)
Recording Producer & Editor: Frerik de Jong
Piano technician: Charles Rademaker
Artist photos: Marije van den Berg
Cover: Daniël van den Berg