Wayfarer

Loek van den Berg Quintet

Biografie:

Het Loek van den Berg Quintet neemt je mee op reis en houdt je op het puntje van je stoel met hun vertellende composities, oprechte improvisaties en hun fantastische controle over hun instrument.
Hun muziek is anders, en laat je niet onverschillig! Je kunt dit voelen tijdens hun liveshows, waarin je meegenomen wordt door de passie en het enthousiasme van de band.
In November 2018 verscheen het Loek van den Berg Quintet voor het eerst op het podium. Sindsdien hebben ze gespeeld op Festivals en Podia door heel Nederland, en hebben ze verschillende internationale tours achter de rug (o.a. naar India, Spanje en Malta). In 2022 won de band de tweede prijs in de Getxo International Jazz Competition en in 2019 won Loek de Erasmus Jazzprijs. Door de jaren heen heeft het Quintet een eigen, herkenbare speelstijl en geluid ontwikkelt, die wordt gekarakteriseerd door de melodische composities van Loek. In de band zijn alle leden gelijk: Ieder heeft zijn eigen stijl en sound, die naar voren komt in de composities, aangezien er veel ruimte is voor eigen interpretatie, improvisatie en interactie. Het Quintet is gebouwd op een sterke vriendschap, wat je terug hoort in hun muziek.

Op 12 Augustus 2022 brengt het Loek van den Berg Quintet het debuut album Wayfarer uit: Een beeldend, verhalend album, waarbij de composities je meenemen op de verschillende reizen die ik afgelopen jaren heb gemaakt. Landschappen en invloeden van andere muzikale culturen zijn de inspiratie geweest voor dit album.

Extra informatie/interview:

Verhalende jazz van Loek van den Berg: ‘Wayfarer’: “Componeren begint voor mij met het zoeken naar een sfeer”

‘Wayfarer’, het nieuwe album van saxofonist/componist Loek van den Berg en het kwintet dat zijn naam draagt, heeft ‘reizen’ als overkoepelend thema. Loek liet zich onder meer inspireren door de verschillende internationale tours die het ensemble maakte naar Malta, Spanje en India. ‘Wayfarer’ verschijnt op 12 augustus bij ZenneZ Records. Loek en z’n kwintet spelen dan op het Sena Podium tijdens Amersfoort World Jazz.

Verhalende stukken die zich karakteriseren door melodieuze, vertellende lijnen en een melancholische sfeer neerzetten. Dat is in een notendop hoe Loek van den Berg de sfeer van het album omschrijft.

Wat brengt reizen jou?
“Inspiratie vooral. Ik vind het fijn om andere muzikale culturen te ontdekken. Reizen is een metafoor voor verbinden. Het fascineert me. Ik weet nog goed, de eerste keer in Marokko, een totaal andere wereld. Net zoals India en Maleisië. Ik vind het fijn om in beweging te zijn en op onderzoek uit te gaan.” Dat laatste is vrijwel een letterlijke interpretatie van ‘Wayfarer’, dat staat voor ‘traveller by foot exploring new territories’.
Loek lacht: “Ik vind het een mooi woord. De cover van het album symboliseert dat beeld. Het is een schilderij van de kunstenaar Duy Huynh. Hij behoorde met zijn familie tot de Vietnamese bootvluchtelingen en woont sinds 1981 in Amerika.”

“Toen ik met jazz in aanraking kwam luisterde ik alleen maar naar oude jazz, Duke Ellington voorop. Ook toen ik op het conservatorium zat was ik helemaal ‘into’ bebop. De laatste jaren heb ik de Europese jazz ontdekt en daar ben ik echt door geraakt.” Titels op het album die tot de verbeelding spreken en met je ogen dicht een virtuele reis doen maken: Cloudland, Oceanic, When Mist Creeps, Montagne D’hiver…
“Componeren begint voor mij met het zoeken naar een sfeer en als ik daar een gevoel bij heb, dan gaat het schrijven redelijk vanzelf. Ik ben dan ook specifiek gericht op dit kwintet en hoe de leden spelen, ieder met een eigen stijl en opvatting. Ik heb een duidelijk idee van wat ik wil. Dus we beginnen altijd met hoe ik het in mijn hoofd heb. En dan gaandeweg brengt iedereen z’n eigen kleur aan.”

Bezetting

Loek van den Berg – Alto and Tenor Saxophone
Nathan Surquin – Trombone
Aseo Friesacher – Piano and vocals
Cas Jiskoot – Double Bass
Jens Meijer – Drums

Sound Engineer: Steffen Lütke
Mixing Engineer: Joeri Saal
Mastering Engineer: Bo Savik
Artwork: Duy Huynh
CD Design: Eveline van der Duim
Label: ZenneZ Records