The Endless Haze

The Great Communicators: de Amsterdams/Haagse band die in 2014 vliegend van start gaat met de goed ontvangen debuut-EP ‘Bide your time’ en een knetterende Popronde. Er lijkt geen maat te staan op de band die in 2016 zijn debuutalbum Lucky Horse uitbrengt, op Noorderslag en Down The Rabbit Hole staat, Kensington support in de Ziggo Dome, 3FM Serious Talent wordt en optreedt bij DWDD. Tot de ronkende machine krakend tot stilstand komt als vocaliste Gaia Slotboom ermee stopt en het frontman Arend Dijkstra door een writersblock niet lukt om snel met nieuw materiaal te komen. De band zijn platen maatschappij, boeker en manager haken af en de groep staat er ineens alleen voor.
Het zijn een aantal lange, stille jaren geweest, maar soms moet je alles afbreken om opnieuw te kunnen beginnen. The Great Communicators ging door het vuur om de toekomst van de band te redden. Een toekomst met nieuwe zangeres Linda van Leeuwen, nieuwe songs en een nieuwe, groovy sound. Op het aanstaande album ‘The Endless Haze’ is een onverwoestbare band te horen, een groep die zichzelf heeft bevrijd van al zijn kwelgeesten en zich sterker voelt dan ooit.
Tijdens de opnames wordt alle onrust van de afgelopen jaren in een broeierig album gestort. In elke noot is de teleurstelling, optimisme, twijfel en hoop van de bandleden te horen. Op het in 2021 te verschijnen ‘The Endless Haze’ sijpelen invloeden van Beck, Arcade Fire en LCD Soundsystem door de liedjes, die kronkelen als sidderende koortsdromen en de luisteraar door een spiegelpaleis vol onverwachte wendingen sturen. Bij elkaar gehouden door stuwende drum- en baspartijen die als een discobol het felle licht van de messcherpe gitaren en swingende percussie door het album reflecteren. Voorproefjes hiervan zijn te horen op de singles ‘Round the bend’ en ‘Our Days’ die in respectievelijk begin juni en begin september 2020 uitkwamen. Ook live staat de band nog steeds zijn mannetje met frisse muziek die tegelijktertijd nonchalant en zwoel, meeslepend en toch luchtig en uplifting klinkt.
Meer dan ooit is The Great Communicators een band om rekening mee te houden.

Backward Turkey

Een luisterervaring; een roadmovie in tekst en muziek; een tragikomische vertelling; Marco Martens schetst in Backward Turkey een … Lees meer

Schatgraven

De eigenzinnige rapper Engel reist sinds het jaar 2000 door het muzieklandschap. De eerste voorzichtige stapjes nam hij … Lees meer